От 1765 работещи в системата на здравеопазването в областта, 498 са заявили желание да се ваксинират или това е 28,2 на сто.

Тези данни изнесе шефът на Здравната инспекция в Смолян др- Мими Кубатева. Тя коментира, че процентът на желаещите да се ваксинират медици от Смолянска област е като средния за страната и няма нищо изненадващо.  

С „Да, ще се ваксинирам“ на брифинга на Областния щаб отвориха областният управител Недялко Славов, д-р Мими Кубатева, д-р Златка Шопова, д-р Марин Даракчиев и д-р Григор Лалов.

Единствено д-р Шопова допълни, че ще стори това след като получи допълнителна информация за ваксините.

 „Ковид-19 е нова болест, която малко или много ни изненада. Трупахме възможност за лечение и диагностика. Това заболяване е много непредвидимо. Може да премине леко, но може да е много тежко, особено при хората с придружаващи заболявания. Искам да кажа на хората в никакъв случай да не подценяват вируса и всеки трябва да е отговорен. Известно е, че при 80 на сто от хората протича по-леко, но не се знае дали няма да попаднем в групата от 20 на сто, където се кара тежко заболяването. А стигне ли се до механична вентилация нещата стават зле“, посочи пулмологът д-р Григор Лалов.

„Твърде малко знаем за заболяването. За мен не е нормално и неприемливо е да се изписва антибиотично лечение по телефона или пък хората сами да си го назначават. От опита ми през тези месеци забелязвам, че много голяма част от засегнатите са  прибегнали до самолечение с антибиотици или пък са им били назначени по телефона. Голяма част от пациентите са възрастни хора с придружаващи заболявания и когато се стигне до болнично лечение са употребили вече един или два антибиотика. Това изключително ме притеснява. Не навреме се обръща внимание и на симптомите. Не може цял ден да ходиш без маска, да общуваш с много хора и да бъдеш безотговорен.  Смъртността няма как да не расте. А такова безконтролно антибиотично лечение води до последствия и резистентност след години.

Когато се започва ваксинация хората трябва да са известени какво се цели с ваксината, кои са страничните ефекти. Само кампания, че трябва да се ваксинираме не е достатъчна. Личните лекари също трябва да са наясно. Когато хората са убедени, че трябва да се ваксинират, те ще го направят. Ваксините са свършили огромна работа за цялото човечество“, посочи д-р Златка Шопова, дългогодишен специалист по пневмология и фтизиатрия и управител на Тубдиспансера в Смолян до неговото закриване.   

На снимките: Д-р Лалов и д-р Шопова  

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I