При изключителен интерес от страна на смолянчани премина публичното обсъждане на проектобюджета на община Смолян за 2021 г. Поради спазването на противоепидемичните изисквания, дискусията се проведе в Зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“.

Зам.-кметът инж.Мариана Цекова посочи, че публичното обсъждане е важна част от бюджетната процедура и има за цел не само да информира, а и да ангажира местната общност за съставянето, приемането и изпълнението на бюджета. На база предложенията на смолянчани се постигат достъпни и качествени публични услуги, добро отношение, спазване на нормативните срокове за предоставяне на услугите, баланс между цена и качество на предлаганите услуги и добра жизнена среда.

Общинското ръководство сме изправени пред предизвикателството да отговорим на вашите очаквания, да направим най – доброто във всички сектори на местното управление, да подготвим и изпълняваме бюджет, спазвайки приоритетите и изискванията на местната общност, коментира инж. Цекова при представянето на бюджетната рамка на най-важния за общината документ.

Проектобюджетът за 2021 г. е балансиран, съставен след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян. Той осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.

Тези по-важни акценти са намерили отражение в проекта на бюджет, който ще осигури основните дейности за постигане на поставените цели по приоритетите, заложени в програмата за управление и Стратегическия план за развитие на Община Смолян, стана ясно по време на обсъждането.


Проектът на бюджет на Община Смолян за 2021г. е съобразен с икономическите тенденции и план за развитие, целящи превръщането на Община Смолян в център на опазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, със съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, богат на културен и спортен календар, осигуряващ условия за пълноценна изява на личността, съвременни условия на образование и уникални туристически атракции.

Рамката на проекта за бюджет за 2021 г. е 53 132 557 лева. Общата субсидия за делегирани от държавата дейности е 29 345 300 лева, а от местни дейности 23 787 257 лв.

В изпълнение Закона за Държавния бюджет на Република България за 2021 г. са определени бюджетни взаимоотношения с Републиканския бюджет като субсидии в размер на 34 199 000 лева при 29 339 300 лева за предходната 2020 г. Увеличението в размерите на стандартите спрямо 2020 г. е за покриване на ръста в минималната работна заплата, увеличението на възнагражденията в държавния сектор, както и увеличението с 13% на възнагражденията в сектор „Образование“ и нарастващата тежест на осигурителните вноски. При разработване на проектобюджета средствата за финансиране на делегираните от държавата дейности са определени по функции и параграфи съгласно Единния бюджетен класификатор.

Средствата за капиталови разходи на община Смолян за 2021 година са в размер на 4 400 604 лв., от тях 2 403 500 лева целева субсидия и 1 997 104 лева - собствени бюджетни средства.

По време на публичното обсъждане бяха направени предложения и изразени становища, които ще бъдат отразени в него. След това той бъде внесен в Общинския съвет за обсъждане и приемане.

На общественото обсъждане присъстваха и участваха общински съветници, кметове на кметства и граждани.

Проектът на най-важния за града документ беше публикуван на сайта на община Смолян на 20.11.2020 г.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I