„Отпускаме 56 милиона лева в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предвиждат средствата да се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи.

Припомняме, че преди дни от Националния борд по туризъм алармираха, че предстоящият зимен сезон ще приключи преди да е започнал, ако не бъдат отворени ресторантите в хотелите след 21 декември 2020 г.

Ситуацията ще засегне освен големите комплекси Банско, Боровец и Пампорово, но и малките планински курорти в цялата страна, посочи изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова.

В момента хотелите не могат да обслужват нормално своите гости. Заради ситуацията хората отказват резервации. Същевременно местата за настаняване официално не са затворени със заповедта на министъра на здравеопазването и са изключени от помощите на държавата за бизнеса, подчерта Карастоянова.

Припомнме, че сезонът на Пампорово ще бъде открит на 19 декември.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I