30 000 не се обучават електронно, а в Родопите

Онлайн обучението прати около 640 деца от Родопите в „голямо междучасие“. Това е броят на учениците, които не са обхванати от занятия в електронна среда, установи проверка на „Родопи voice“. Става въпрос за ученици със специални образователни потребности, от малцинствени групи, а основната причина е липса на средства за необходимата техника, както и интернет в домовете им, посочиха пред екипа ни от Регионалните управления на образованието.

Около 2 на сто от учениците в област Кърджали са извън онлайн обучението или 280 деца. Техният брой в област Смолян е около 360 или 4 на сто от общия брой на учениците в региона.

30 000 деца в страната не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние, обяви на свой ред просветният министър Красимир Вълчев по време на онлайн дискусия за проблемите с дистанционното обучение. Той допълни, че броят им е намалял спрямо пролетта, когато отново всички минаха към уроци от вкъщи и 36 000 ученици не са успели да се включат в тях. Вълчев уточни, че се събира информация на база декларации от родителите, че децата им не могат да осъществяват електронно обучение, но в този списък влизат и деца, които не желаят да участват в самия процес. Затова и има разлика между броя, които нямат устройства и тези, които са включени в онлайн обучението. „Много от децата имат смартфорни и учат. Те не са в тези 31 000, които не учат. Има и такива с телефони, но не учат”, посочи министърът. По думите му около 15% от учениците в присъствено обучение не са ангажирани с учебния процес. 18 000 устройства вече били раздадени на учениците от училищата, посочи Вълчев. До януари пък трябва д бъдат закупени и доставени устройства с училищните бюджети със средствата, които бяха отпуснати от държавата.

Както вече писахме, средства в размер на 488 426 лева ще бъдат отпуснати за учебните заведения в Родопите. С тях ще се закупят общо 553 преносими компютри за нуждите на учебните заведения в условията на дистанционно обучение.

Средствата за област Смолян са 207 942 лева за 235 преносими компютри.

280 484 лева пък ще бъдат отпуснати за учебните заведения в област Кърджали. С тях ще се закупят 318 преносими компютри. За ученици са предвидени 226 лаптопи, като средствата за тях са 188 484 лева, а за учители 92 устройства за 92 000 лева.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I