Предстоящият зимен сезон ще приключи преди да е започнал, ако не бъдат отворени ресторантите в хотелите след 21 декември 2020 г. Това обяви за TravelNews Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Ситуацията ще засегне освен големите комплекси Банско, Боровец и Пампорово, но и малките планински курорти в цялата страна. В момента хотелите не могат да обслужват нормално своите гости. Заради ситуацията хората отказват резервации. Същевременно местата за настаняване официално не са затворени със заповедта на министъра на здравеопазването и са изключени от помощите на държавата за бизнеса, подчерта Карастоянова.

Националният борд по туризъм е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Марияна Николова и министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на икономиката Лъчезар Борисов. „Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването хотелите остават отворени, но де факто дейността им е сведена до минимум поради обстоятелството, че ресторантите са затворени и това води до невъзможност да бъде предоставяна стандартната туристическа услуга. Нещо повече, това формално обстоятелство лишава служителите на хотелите, с които са сключени договори с код по КИД – 2008 55.10, да получат финансова подкрепа и практически хотелиерството остава извън обхвата на действащите мерки за компенсации“, пише в писмото.

Бордът настоява да бъде ревизирана заповедта на министъра на здравеопазването и съответно от 21.12.2020 г. да бъде разрешено нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняване и хранене в хотелите при стриктно спазване на противоепидемичните разпоредби. В противен случай, загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I