Докато преди време най-коментираната тема беше има ли ковид или няма, сега предстоящото поетапно ваксиниране срещу опасния вирус хвърли в смут и родопчани. Липсата на правилна комуникация, ширещите се конспиративни теории и различните мнения на специалисти по темата правят още по-объркващо решението ни да се ваксинираме или да не се ваксинираме. Навсякъде се говори по този въпрос. В смолянски магазин известен доктор от областната болница си купува хранителни продукти и докато си плаща покупките магазинерката го пита. „Докторе, ще се ваксинирате ли?“, „Не, с усмивка отговаря той, а магазинерката щастлива от неговия отговор му казва: 


„Благодаря Ви, и аз няма да ваксинирам“ 


По спирки и на други обществени места ще чуете изрази от типа: „Искат да ни довършат“, „Това е последното време, описано в Библията“, „Ще ни въздействат на психиката, за да се самоубиваме и да полудяваме. Във ваксината на Бил Гейтс има такива елементи, които на мозъка ще действат“. 

Най-много темата се коментира, разбира се, в социалната мрежа. Масово хората не искат да се ваксинират. Това се вижда от форумите и създадените анкети. Объркващите послания от специалисти още повече шашардисват хората.     

„Недоверието е не срещу ваксините въобще, а срещу определен тип. Тази, която искат обезателно да я разпространят( Pfizer) се свързва с ДНК на човека.Другият тип е на принципа на познатите ваксини. Но бързината и натиска, особено към тази фирма, нейните досегашни провали в Индия и Кения, милионите обезщетения, които е трябвало да изплати и накрая връзката между сина на собственика и дъщерята на Бил Гейтс, правят хората несигурни“, коментират смолянчани. 

Независимо от факта, че премиерът и други известни личности и политици декларират, че ще се ваксинират, когато им дойде реда според Националния план за ваксинация, хората пак не вярват. Ще прочетете мнения от сорта: 


„Не се знае на тях какво ще им бият, може да е витаминче, уж, че е ваксина.“ 


Смолянчани са скептични и по отношение задължителна ли ще е ваксината. Повечето изказват мнения, че системата ще принуди хората да прибегнат до нея. Както се изисквал PCR тест за пътуване в чужбина, същото ще станело и с ваксината. „Ще искат документ, че сте ваксинирани, за да отидете на плаж в Гърция, например. А за децата е още по-лесно, просто ще я направят задължителна“, коментира смолянчанка. 

„Не вярвам в ефективността на ваксината. Все още не се лекува вирусът, а те набързо ваксини измислиха. Експериментални са и не се знае ефективността им и как ще влияят на здравето и живота ни. А който е изкарал ковида защо да се ваксинира? Говори се даже, че не един път само ще ни поставят ваксина, а след време и още една. Сега ще има и трети пик на ковида и ще кажат, за да не ви затваряме пак-ваксинирайте се“, споделя притесненията си смолянчанка.



Има въпроси и основания за притеснения 


Ваксините бяха разработени в рекордно кратки срокове, реалната им ефективност остава под въпрос, няма как да се знае за дългосрочните последствия върху здравето на хората, посочват специалисти.

Все пак има и такива, които декларират, че ще се възползват от препарат. „80 процента от хората са мангъровци, как ще се ваксинират? Аз ще го направя, не ми се умира“, споделя смолянчанин.  

Как ще протече ваксинацията ще разберем по-късно. Бивш здравен министър постави актуални въпроси, на които е добре да се отговори. 

Какви ваксини ще бъдат използвани в България? Какво представляват като технология и какво съдържат? Колко пъти ще бъдат имунизирани с различните ваксини /еднократно или двукратно/ желаещите? Какъв режим ще спазват в периода между двете "инжекции", при двукратно прилагане? Компрометира ли се второто инжектиране и въобще ефектът от ваксината, ако човек се разболее от Ковид, между първото и второто инжектиране? Принцип е - ваксини се правят на здрави хора? Могат ли и какви странични ефекти да се наблюдават след инжектирането? На коя институция се докладва в случай на странични ефекти и усложнения? 

Това се нарича информиран избор.

Всички други писания и разговори на лобисти и активисти нямат никакво значение.

А това, че фейсбук ще цензурира антиваксарите, може да им изпеем рефрен от известна българска песен: „Ти ужасно закъсня…“

Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I