Националният щаб ще има среща с шефовете на Регионалните здравни инспекции в страната, за да започне изготвянето на списъци с желаещи да се ваксинират. Според направения план за ваксинация първо ще се стартира с медици. 

Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в телевизионно интервю.

„Ние няма как от сега да предположим коя ваксина ще дойде и в какви количества, нито кога ще бъдат готови другите ваксини и дали ще бъдат одобрени. Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни“, обясни той. По думите му ако дойде по-голямо количество, паралелно ще се обхващат за ваксинация хората от различните групи, а не са се изчаква.“ Всичко зависи от количествата. В различни колективи и сега имаме различни информации кой иска да се ваксинира. В Сливен всички искат да се ваксинират. Първият ваксиниран българин, ще е когато одобрят ваксината. Тези предварителни прогнози, че на 27 ще получим ваксината, не са правилни. Предстои да закупим фризери за всяка една РЗИ в страната. Не мога да кажа точната цена, но между 20-30 хил. лв струва един такъв фризер. Разполагаме с 2 големи, но толкова големи, че могат да обхванат цялото количество. Ваксината може да стои 5 дни в обикновен хладилник, но не е възможно да се разкарват из страната“, посочи Кунчев.

Що се отнася до колективния имунитет, доц. Кунчев посочи, че ако искаме да се освободим от този проблем и да пътуваме спокойно, трябва да постигнем тези проценти. „Ако се правим на умни ще защитим имунизирания, но не и обществото като цяло“, уточни той. Относно времето за одобрение на ваксините, той заяви, че ако караме по нормалния път и тя дойде след 5-6-7 години, вероятно няма да има нужда от нея.

„Минимум 30 000 души по света от различен етнос, на различна възраст, са преминали в изпитанията. Към момента ние нямаме нито кратка характеристика на продукта. Знаем, че някои са за по-възрастни хора. Но докато не го видя като документ, никога няма да ви кажа мнение по въпроса. Има много мнения, че ако човек се разболее след ваксината, тя е виновна. Вие се имунизирате в инкубационния период, а след това се разболеете, ще обвините за всичко ваксината. Някой фирми направиха толкова бързо ваксината, защото преди това правиха технологията за тежкия респираторен синдром и за ебола, Това беше при Пфайзер и при Модерна“, уточни доцент Кунчев.

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Всеки има право на лично решение. Много хора казват, че е страшно, опасно, но много по-страшно е сблъскването с вируса. Дори да не ни предпази, а да го караме като една лека настинка, а няма да са тези тежки последици като смъртност, е напълно достатъчно. Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. Рискът е да се появи щам, в който не само, че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случай, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц. Кунчев.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I