Чиновниците – гръбнакът на икономиката?!

 

Липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка отдавна е проблем №1 пред бизнеса в Родопите. Той се очертава във всички анализи на заинтересованите институции през последните години.

Мащабите се виждат от офертите на трудовата борса, осъзнати бяха дори по време на голямото саниране по Националната програма за енергийна ефективност. Негативите тепърва ще обуславят икономическото развитие на регионите на Кърджали и Смолян и занапред.

 

Сърби и беларуси ще строят?

 

Липсата на кадри на места отвори и нови възможности за предприемачите по схемата - „евтина ръка, евтини материали - големи печалби”.

Нелегални работници бяха включени по време на санирането в Смолян. Оказа се, че фирми масово наемат служители от страни извън Европейския съюз, но без необходимите разрешителни от Агенцията по заетостта. Актовете заваляха един след друг, а по документи работниците извършвали дейността за 450 лева на месец при 5-дневна работна седмица с 8-часов режим на работа. Санкциите, наложени тогава на фирмите, заобиколили българското законодателство, бяха в общ размер на хиляди левовеаради наети работници от Сърбия и Беларус.

Нарушенията бяха констатирани от трудови инспектори на обекти, обхванати по Националната програма за енергийна ефективност. Само на един от проверените обекти бригадата била съставена от осем сръбски дюлгери.

На Пампорово от години в активния сезон се включва работна ръка от Сърбия, Украйна, Молдова, Албания и Босна и Херцеговина.

Над 80 роми от Варненско и Старозагорско пък бяха докарани в Кърджали, за да се включат в строителството поради недостиг на работна ръка по време на голямото саниране.

 

Майсторите са зад граница

 

В същото време хиляди родопчани са зад граница. „Говорим за хора с добра квалификация, компетенции. Това пряко нанесе удар върху развитието на местната икономика. Трудно се привличат инвеститори, които няма как да намерят нужните хора за работа“, коментират специалисти. Почти всеки един от големите работодатели търси персонал. Текучеството е голямо.

Малко над 31 хиляди са работещите в област Смолян, при население от малко над 109 000 души. Проста сметка-повече от 2/3 от жителите на региона разчитат на по-малко от 1/3 трудещи се.

 


Заплатите

 

Средната работна заплата в Смолянско е 992 лева, в Кърджалийско е 1065 лева. Данни на Националната статистика към края на третото тримесечие на тази година. Докато възнагражденията в обществения сектор периодично се вдигат, за частния това далеч не е така. Пример, разликата между държавен и служител в частна фирма в Смолян е 300 лева в полза на чиновника. Над 1200 лева е средната заплата за обществения сектор, в частния-911 лева.

 

Червената лампа

 

Червената лампа вече алармира. Икономиката ни е в опасност. Няма как служител в държавна администрация да получава по-висока заплата от служител в частния сектор. Просто, първият не произвежда нищо. Той няма добавена стойност. Докато вторият бълва ли бълва, но заплатата му не мръдва. Бизнесът буксува и възнагражденията са всичко друго, но не и атрактивни.

 

Всички се натискат за държавна работа

 

Ако това е мечтата на младия човек, то България отдавна е изгубила пътя на пазарната икономика. Държавата е най-големият работодател. По този начин не само сме заорали на едно място, но и крачим назад. Към ония времена. Но тогава държавата държеше всяко производство. Сега не произвежда нищо. Чиновник в администрация просто извършва услуги. Но армията от бюрата, придобила гвардейски вид, вече е огромна.

Икономика, базирана на администрация, моля?!

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-В бюрото по труда

-Оферти по спирките

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I