Отмина една тежка и трудна година. Белязана от пандемия, която промени целия свят.

2020-та напусна Родопите с 3929 заразени от Ковид-19. Това е общият брой на установените случаи от началото на епидемията и извънредното положение от 13 март м.г. до 31 декември. 293 дни със средно 13,4 положителни на коронавирусна инфекция на всеки 24 часа.

1855 са случаите на Ковид-19 в област Кърджали през 2020-та, в област Смолян техният брой достигна 2074.

Средно на ден в двата региона пък по 98,2 души са попадали под карантина. Общо 28 800 са преминали през домашна изолация за десет месеца. Кърджали дори бе в челната тройка в страната за известно време с 20,7 хил. души под карантина, докато техният брой в област Смолян достигна 8 100 души.

Стотици бяха наложените актове в двата региона за различни нарушения по време на пандемията. Десетки пък отиват на съд заради „разходка в парка, отиване до магазина“. 138 е броят на досъдебните производства за нарушаване на карантината и неверни данни в декларации за преминаване през КПП в Родопите, установи проверка на „Родопи voice“. Най-много тази мярка е била пренебрегвана в Кърджали-99 пъти е била нарушавана наложена домашна изолация. Досъдебните производства са срещу лица от 17 до 76 години.

В Смолян пък броят на досъдебните производства е 39. Девет от тях са за неверни данни в декларации. Шестима са осъдените до момента лица, като едно от тях е за неистина в декларация за преминаване през КПП, посочиха пред наш екип от Областната дирекция на МВР.

Припомняме, че първият осъден в Родопите бе пенсионер от неделинско село. Той получи пробация, но ще трябва да плати и 5000 лева. Кърджалиец пък бе глобен с 10 000 лева за нарушаване на карантината.

Не липсваха и куриози. Двама комшии родопчани заведоха дела след като били глобени от полицаи докато пият ракия. Мъжете отнесли санкции от по 300 лева по време на извънредното положение. Те били спипани от органите на реда през април м.г. Двамата вдигали наздравици с бутилка ракия в беседка пред жилищния блок, в който живеят. Противоепидемичните мерки обаче накарали униформените служители на реда да съставят актове на мъжете, които след като ги подписали се прибрали по домовете си.

Постановлението със санкциите обаче било издадено в първия ден на месец юни, когато част от мерките вече бяха отпаднали, а извънредното положение бе вече преминало в извънредна обстановка. Това послужи като основателен мотив двамата смолянчани да заведат дела, а глобите бяха отменени от Окръжния съд в Смолян.

Не се разминахме и с измами. В Кърджали бе образувано досъдебно производство след като двама чужди граждани били заблудени за доставка на предпазни маски през месец март, с което била причинена вреда за около 2000 лв.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I