15 на сто от учителите в страната са били готови да се ваксинират през декември. В момента процентът на желаещите е двоен. 60% обаче се колебаят.

Това обявиха след свое проучване от синдикат „Образование“, откъдето настояват имунизациите да останат „доброволни“.

„Колебанието и нежеланието за ваксини, работещите мотивират с оскъдна или липса на информация относно ваксините. В момента коментара е само към Pfizer и BioNTech, но до седмици ще се включат и ваксините на Moderna и AstraZeneca“, посочиха от синдиката.

„Връщането на деца и ученици до четвърти клас в присъствена форма е възможно по-малкото грешно решение за продължаване на учебната година, но това решение е свързано с много внимателно ежечасово следене на обстановката в образователните институции, с две възможни проекции:

Продължаване на добрите показатели на относително нисък процент на заразени от Ковид-19, което може да бъде предпоставка за връщане на прогимназия и гимназия в клас към 18 януари. Към това се включват и присъствени държавни изпити и провеждане на олимпиади;

Нарастване на броя заразени, индикиращи нова вълна на вируса, което веднага да предпостави минаване отново на цялата система в електронно обучение от разстояние.

Относно започващата кампания за ваксиниране, Синдикат „Образование“ твърдо отстоява, да се спази доброволния принцип на процеса.

Това, че учителите ще бъдат във втора приоритетна група е израз на добро отношение към образованието и учителите и консенсус в обществото за редовно обучение.

Нека не забравяме, че в образователните институции, освен над 91 хиляди учители, работят и над 35 хиляди души непедагогически персонал, които трябва незабавно да бъдат вкарани в кампанията. Защото тези хора са важни, защото те са в рискова възраст и защото без тях образователните институции не могат да работят и пак ще преминат в дистанционен режим“, се посочва с прессъобщение до медиите.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I