Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище. По думите му основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, "което води до тежки последици.

Кунчев посочи, че заради т.нар. „британска мутация” на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не позволява да се дават прогнози как ще се развия пандемията въобще в Европа и в частност в България.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на Pfizer, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните - болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

„Спадът е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата“, това пък заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

"Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира той.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

Според него, в следващите две години в България ще има достатъчно ваксини за всички. "Всеки чака друг да се ваксинира и когато мине една проблемна критична граница, вече се преобръща хорското мнение и хората стават готови да се ваксинират", коментира математикът.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I