Общинската програма за намаляване нивата на фини прахови частици /ФЧП10/ и достигане на утвърдени норми за качество на атмосферния въздух в община Смолян  бе приета от Общинския съвет. По тази точка от дневния ред имаше дискусия и въпроси от страна на съветници за качеството на атмосферния въздух в Смолян.

В отговор на поставените въпроси зам.-кметът инж.Мариана Цекова посочи, че фините прахови частици не са само от горивата, които ползват хората за отопление, а са многокомпонентни. Тя подчерта, че се осъществява контрол на пътноподдържащите фирми и припомни, че централните улици в града се третират с химия, а не с пясък, за да се намали замърсяването. В момента в града кипи строителство и докато не се завърши всеки етап от него няма как да се намалят фините прахови частици, допълни още инж.Цекова. Написани са няколко предписания на изпълнителите. Зам.-кметът поясни още, че не е възможно ежедневно миене на улиците, защото минусовите температури не го позволяват.

В Програмата детайлно са разгледани възможните източници и относителния дял към повишаване на ФПЧ 10, коментира съветничката Екатерина Гаджева, която е и директор на РИОСВ –Смолян. Тя посочи, че в годишен аспект от 3-4 години стойностите на фини прахови частици в Смолян са далеч под нормата, а стойностите са им високи само през зимата. Пясъкът не е източник на фини прахови частици, той е в категорията общ пясък. Гаджева обясни, че според законодателството миенето на улиците се прави при средно-денонощно устойчиво задържане на температурите над 10 градуса. 

Програмата съдържа всички възможни мерки, взаимствани от най-добрия опит в страната.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I