Годината в екшън и уникални образи

Година като всяка предишна. Така поне се очертаваше в началото. С всичко необходимо-диво празнуване, мечти и трепети, пожелания. С един ден по-дълга. Развихрени фантазии за сътресения и апокалипсиси, но пък последните ни съпътстват в почти всяка прогноза на разни астролози. И в този момент ни връхлетя някакъв вирус. Толкова страшен, нелечим, че милиони го прекараха. Световен шок и ужас, който намириса на медийна пандемия. За нелечимия вирус се измислиха ваксини и започна втора част на епидемията-мисия „Инжектиране“. Светът заживя в новото статукво на страховете. Облъчвано напоително.

Новият щам на бедността обаче също заброди из нашенско. Упорит и неизтребим.

Дали родопчани станаха по-уплашени, по-дисциплинирани? Едва ли. Животът в планината продължава в своя си независим ход. Разделението в мненията обаче продължи и по време на протестите в страната. Властта хвана гората и заобяснява из села и баири за свършеното. Но това е изчерпана тема. Идват избори и там ще бъде видено.

Из планината отново бе интересно. Дори в миманса на двете водещи теми-вирус и протести.

 

И заброди „западният модел“

 

Западна Европа е много над нивото на страната ни. Не го доказват хилядите избягали в тази посока, за да търсят по-висок стандарт на живот, а един облечен… с рокля мъж. От Русенско, но дошъл в Родопите, за да експериментира.

В продължение на седмици въпросният, дегизиран като жена, обикалял Смолянско, спял в автомобила си край селата, предизвиквайки паника сред местните, които го мислили за… изнасилвач и убиец. Пък искали да го бият, че бил странен, пък после му помагали. Такива работи. Той обаче си тръгнал защото тук не го разбирали. В Западна Европа това било нормално.

Ненормалното вече е нормално. Странна Европа, не мислите ли?

А у дома…

 

Опит за самоубийство след „Не ми дава грим и обеци!“

 

Млада родопчанка втрещи съда в Крумовград след като поиска развод, буквално месеци след сключването на брак. Само дни след подписите жената направила опит за самоубийство. Два месеца семеен живот пък били достатъчни дамата да избяга по боси крака при родителите си. Отново обаче несполучлив опит след като съпругът й я открил и дори свалил от автобуса…

Уникалната история „Съжителство, любов и омраза в Родопите“ влезе в съдебната зала в малкия планински град.

Родопчанката поиска разтрогване на брака заради „непрестанни проблеми“. Съпругът й забранявал да се облича по начин, който тя предпочитала, да си поставя грим, накити, обеци, да излиза от къщи сама, да общува със съседи, ограничавал й телефонните разговори с родителите й…

Пък един самотен мъж си обикаля с рокля из планината, че дори се оплаква?!

Като заговорихме как е на Запад…

 

Гурбетчийска драма: Пие и играе комар, детето гладува…

 

Хиляди разделени семейства, хиляди напуснали региона в търсене на по-висок стандарт на живот. Последиците от влизането на страната ни в ЕС и свободното преминаване на границите. Един процес, който тепърва ще бъде анализиран от позицията на времето. Нашенци превърнаха европейското гражданство в обезлюдени територии в Родопите. Само в Смолянско населението е намаляло с над 20 000 души в рамките на десет години. Бъдещото преброяване пък се очаква да покаже още по-шокиращи цифри.

Не всичко обаче на Запад е „рози и евро“. Над 200 жители на област Кърджали са починали извън пределите на страната в рамките на 2020-та година. Цифрите са същите и през предходната година.

Семейства пък се разделят също така и на Запад…

Злоупотреба с алкохол, хазарт, пръскане на много пари, глад у дома. Една история от Родопите. Дама от региона поиска от съда да предостави родителските права на детето й на нея. Синът й се родил в Германия, където тя живеела на семейни начала с мъж от Родопите. Всичко било наред, докато родопчанинът не започнал системно да пие и посещава игрални зали, профуквайки всички пари за семейството, разказа жената в съда…

Една история с много повторения в региона.

 

 

Гурбет и любов vs. Просвета: Малката Нермин харчи детските си за… памперси

 

Процесите в образованието вече са на ниво „Да върнем децата в училище“. Последните 10-15 години противопоставиха гурбета и любовта на просветата.

Стотици деца в региона попадат в обхвата на Механизма за връщане на учениците в школата. Десетки пък са случаите на деца, които вече харчат детските си от държавата за… памперси на своите отрочета.

Нермин няма и 16 години. Запознава се във фейсбук с батко и двамата заживяват заедно в дома на родителите на момчето в родопско село. Нито съпругът, нито семейството му попитали и разбрали на каква възраст е девойката. Службите пък реагирали, когато детето вече родило. Случаите в региона на „Деца получавал майчинство“ са вече десетки…

Луди млади глави.

 

„Камикадзета“ правят гонки

 

Пандемията и изолацията не спря останалите болести, както и не намали инцидентите по пътищата. Войната продължава. А „камикадзета“ колкото иска човек.

Среща на бензиностанция в Смолян между млади мъже завършва със… самоубийствено състезание в тунела на товарната магистрала на Смолян. Клип на джигитите в социалните мрежи пък спомогна на органите на реда да накажат поне един от виновниците за опасното хоби. Двамата се срещат на бензиностанция, гледат си „спортните автомобили“ и решават да си направят състезание. Единият, разбира се, трябва да кара в насрещното.

Десетки са вече подобни случаи.

 

UK праща глоби от по 811 паунда на наши водачи

 

Няма измъкване след нарушения по пътищата. Дори да живееш в Родопите, а гафът да е бил направен във Великобритания.

Глоби от по стотици паундове за родопски шофьори бяха пратени към съда в Смолян.

Магистратите одобяваха през годината сакнции от по стотици паундове за джигити от Родопите, които решили селските чалъми да ги предават и на Острова.

Всичко е до главата. И когато тя е пълна с разни щуротии…

 


Хлапаци към дете: Дай GSM-а, събличаме те гол!

 

Хлапаци се превърнаха в мутри в Родопите. Тийнейджъри събирали дългове по улицата в Смолян посредством заплахи.

Обект на тормоза им станало дете, от което отнели мобилен телефон на стойност 260 лева. Непълнолетният рекетьор и малко по-големият му съратник спипали жертвата си в парк. Братът на момчето дължал 60 лева на двамата кандидати за мутренски групировки. Те му отнели телефона като му обрисували ситуацията по следния начин-връщаш парите и ти даваме телефона, иначе те пребиваме, събличаме те гол и се прибираш така!

Примерът на възрастните е показателен…

 

„Банкер“ чупи рекорди с… 4 450 % лихва!

 

С 400 лева печелиш 17 800 лева! Това не е сценарий, продуциран от Американската мечта, нито пък фиш за футболни прогнози. Просто лихварска дейност с рекордни резултати.

Незаконен банкер в Кърджали се призна за виновен за дейността си „Кредити срещу лихва“. Той оперирал няколко години в областния град. Раздавал заеми на хора от различни населени места в региона. Лихвата пък била огромна. В различни случаи 436%, 685%, дори 3 821%.

Най-фрапантният случай от практиката на „банкера“ бил заем в размер на 300 лева. Той трябвало да бъде върнат до месец. За него обаче, кърджалиецът прибрал лихва от 11 464 лева. В друг случай за заем от 1500 лева, получил 6550 лева. На двама души били дадени общо 3500 лева, те пък върнали лихви от 24 000 лева.

Клиентите на водещия се безработен мъж били заплашвани. Жена от Кърджали била принудена чрез закани за побой и насилие над дъщеря й, да поеме дълг от 15 000 лева.

Далеч по-брутално е действал друг лихвар от групата в Източните Родопи. Също безработен. Мъжът поискал от жителка на областния град да поеме задължение в размер на 4800 лева или в против случай ще я направи проститутка. Заплахата към мъж пък била с изнасилване на съпругата му, отвличане на децата, ако не „изтегли“ заем от 9900 лева. Най-крупният му удар бил след заем от 400 лева, за който получил 17 800 лева от лихви, като процентът бил 4 450 на сто.

Липсата на пари за едни се превръща в доходоносен бизнес за други…

 

Пенсионер задигна портфейл от… любопитство

 

По 50 „ковид лева“ всеки месец за най-възрастните хора. Криза с елемент на подаяние. Тежко битие за стотици хиляди старци. Дередже, което едва ли ще се подобри и…

Пенсионер от Смолян прибра чужд портфейл от любопитство. Поне така оправда постъпката си възрастен мъж от областния град след като бе санкциониран с акт за нея.

Родопчанинът с влошено здраве пазарувал в магазин в Смолян. Той видял оставено портмоне на щанда за домати. Потърсил собственика му, но не го открил. Не сигнализирал на касите в търговския обект, нито пък в полицията, защото първо искал да види какво има в него. Прибрал чуждата вещ в чантата си и си тръгнал от магазина. След като се прибрал у дома си, мъжът отворил портфейла. В него имало кредитни и дебитни карти, както и сумата от 80 лева. Пенсионерът прибрал парите, а картите и портмонето изхвърлил.

В същото време пък собственичката потърсила забравената си вещ. На видеокамерите в обекта бързо бил открит мъжът, който е прибрал портфейла. Последвало и наказание…

 

„Пустинен лъв“ се превърна в кошмар за цял град!

 

Алкохолът е почти издигнат в култ от нашенци. А поразиите под негово влияние са както повод за радостно умиление в социалните мрежи, така и за санкции от правораздавателните органи.

Родопчанин твърди, че е „пустинен лъв“, обикаля пиян и тормози наред граждани. Влиза в пререкания с тях, вика, свири, говори цинизми и отправя закани…

Цялата тази визитка е на жител на Неделино, осъждан три пъти, като последната завършила с престой в затвора.

Кошмарният родопчанин стресирал съгражданите си с постоянно пиянство и носене на хладно оръжие. В кръчма в родопския град мъжът се заканил на клиент, че ще му „клъцне топките“. За по-голяма тежест извадил от джоба си и лозарска ножица. Заплахата щяла да стане реалност именно чрез този инструмент. Рецидивистът не спирал и да нарежда, че бил „пустинен лъв“. Укротяването му пък било за няколко денонощия в ареста.

До следващия път.

 

***

 

Това са те-хората на планината. Галерия от чудатости, побрала в себе си радост и мъка, песни и сълзи. Във всеки от тях има по нещо от всички нас. Всякакви подправки къкрят в гърнето с фасул, сгушено във въглените на родопското огнище. Те придават вкус и уникален аромат, които едва ли някой ще пожелае да замени дори и за най-прекрасния френски парфюм. Защото просто няма да успее. Това са чувства, течащи във вените на генетиката на хората от планината. Те не подлежат на промяна. Не и в този свят.

Всички те сме самите ние…

Това е обзорът на „галерията от образи“ в планината, във всеки от който има частица от всеки един от нас. Малките детайли, които изграждат голямата картина. За една година време…

„Родопи voice

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I