По-големи данъчни облекчения за родителите, повече дни неплатен отпуск, признавани за стаж, по-високи минимални нива на доходи и по-строги изисквания за пенсиониране - това са част от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на 2021 г.


Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране, посочва „Дневник“. Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца и да имат осигурителен стаж 36 г. През 2020 г. изискванията бяха с по два месеца по-ниски. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

Жени: възраст - 61 г. 8 м, стаж - 36 г.

Мъже: възраст - 64 г. 4 м., стаж - 39 г.

Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв. Нарастването спрямо 2020 г. е с 6.7%. Максималният осигурителен доход остава на миналогодишното ниво - 3000 лв. Земеделските производители и тютюнопроизводителите ще се осигуряват тази година върху поне 420 лв., колкото и през миналата.

Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии - средно с около 4.5%. Минимални прагове не бяха договорени от работодателите и синдикатите, нито правителството определи административно нови нива, а процентът на повишение се дължи на увеличената минимална работна заплата.

Заради ковид- кризата, продължителните неплатени отпуски и безработицата, депутатите взеха решение през 2021 г. за осигурителен стаж да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни - двойно повече, отколкото досега.

Увеличава се размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) на 650 лв.

Увеличават се базовите възнаграждения за университетските преподаватели. Минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари става 1300 лв. Управляващите прокламират целта си заплатите на младите преподаватели да не изостават от тези на учителите в средните училища. Очаква се така в университетите да бъдат привлечени повече висококвалифицирани и мотивирани млади преподаватели.

Минималната пенсия става 300 лв.(при 250 лв. досега) като до края на март пенсионерите ще получават от бюджета и допълнително 50 лв. Официалното обяснение е ковид-кризата, а последният месец на подпомагането съвпада с провеждането на парламентарните избори.

Увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. Всички пенсии, отпуснати преди днешната дата, ще бъдат повишени с 5 на сто от 1 юли.

За тази година влизат в сила и облекчения за отглеждане на деца независимо от дохода на семейството. Тук също важи правилото, че отстъпката ще се ползва за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация - през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв.

едно непълнолетно дете - приспадат се 4500 лв.;

две непълнолетни деца - приспадат се 9000 лв.;

три и повече непълнолетни деца - приспадат се 13 500 лв.

Размерът на детските надбавки остава непроменен, но учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.

От 2021 г. влизат в сила облекчения, които важат за ремонтни дейности в жилищата. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд, а ако е физическо лице, да се впишат данните му. Това облекчение обаче ще може да се ползва при декларирането на доходите за 2021 г. като ще се признава разход до 2000 лв.

Необлагаемият размер на ваучерите за храна е повишен от 60 лв. на 80 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице.

За физическите лица срокът за подаване на годишната данъчна декларация за доходите остава непроменен - от 10 януари до 30 април 2021 г.

В последните дни на 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови цени на питейната вода в 26 области на страната, които влизат в сила днес. За Кърджали увеличението е с 4 стотинки. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6 %. С 2,2 % намалява цената на водата в Смолян.

От първия работен ден на годината отварят за посетители музеите, галериите, кината на 30% от капацитета им. Ще заработят и детските ясли и градини, които бяха затворени заради коронавируса. Учениците от 1 до 4 клас също се връщат в класните стаи в понеделник.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I