Джелал Фаик бил на инструктаж Турция, ангажирал се да агитира за партията на Лютви Местан

 

Името на главния секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик влезе във фокуса на вниманието след като негов съдружник в две фирми бе арестуван в Турция в опит да прекара през границата с България хероин на стойност 5 млн. евро.

В края на декември в тайници на автомобила на бившия турски дипломат в Брюксел Вейсел Филиз бяха открити 100 килограма хероин. Полицейската акция била проведена след сигнал, че бившият съветник в посолството в белгийската столица пренася голямо количество наркотици. Автомобилът, с който пътували Вейсел Филиз и семейството му, бил щателно обискиран на „Хамзабейли“, малко преди да влезе в България през ГКПП „Лесово“.

Скандалният случай намери място и в европейската преса.

Вейсел Филиз е задържан, като делото срещу него е засекретено.

Турски медии пък разкриха, че Вейсел и главният секретар на българското Главно мюфтийство Джелал Фаик са съдружници в две фирми. Едната е „Левант корпорейт”, насочена към строителство и сделки с имоти, като началният й капитал е 100 лева – 10 от Фаик и 90 от Филиз. Посочва се, че Вейсел Филиз често гостувал в България по покана на Фаик. Поместена е и снимка от ифтар, на която вечеря турският дипломат е седнал между главния мюфтия Мустафа Хаджъ и главния секретар Джелал Фаик. Ифтарът се състоял в селото на главния мюфтия Драгиново.

Джелал Фаик влиза рано в политиката. Той се превръща в най-младия общински съветник в Балчик, ставайки част от разпоредителния орган в общината още на 19 години. По-късно започва работа в Общинската администрация в града. Два месеца има и стаж в Европейския парламент в Брюксел.

Името му влезе в новинарския поток през март 2017 година, когато се разкри, че „Джелал Фаик е присъствал на сбирката в Одрин, където Реджеп Тайип Ердоган наредил на мюфтиите в България да агитират за партията на Лютви Местан ДОСТ“.

На тази сбирка главният секретар на Главно мюфтийство в България държал реч, в която заявил, че у нас националистите подготвят в следващия парламент законопроект, с който ще се забрани изучаването на религия на майчиния език - турски.

На снимките: Един от водещите материали в турските медии. „Монд“ също писа за случая. Джелал Фаик е бил и на сбирката в Одрин, на която духовници са инструктирани да агитират за партията на Лютви Местан

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I