Смолян ще се вмести в 67 774 917 лева през тази година. Това са параметрите на най-важната финансова рамка в общината.

Бюджет`2021 бе приет след два часа дебати в Общинския съвет.

16 от съветниците гласуваха „За“, един бе против, а 7 се въздържаха.

Кметът Николай Мелемов посочи, че бюджетът е балансиран, съставен е след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян.

Той осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.

Тези по-важни акценти са намерили отражение в бюджета, който ще осигури основните дейности за постигане на поставените цели по приоритетите, заложени в програмата за управление и Стратегическия план за развитие на Община Смолян.

Бюджетът за 2021 г. е съобразен с икономическите тенденции и план за развитие, целящи превръщането на Община Смолян в център на опазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, със съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, богат на културен и спортен календар, осигуряващ условия за пълноценна изява на личността, съвременни условия на образование и уникални туристически атракции.

Рамката на бюджета е в размер на 67 774 917 лв., в това число делегираните от държавата дейности са 31 653 995 лв. и местните дейности са 36 120 922 лв.

Председателят на бюджетната комисия в ОбС Стоян Иванов коментира, че  това е най-големият бюджет в последните години. Обезпечени са всички сфери на обществения живот в община Смолян, а бюджетът отговаря на всички изисквания на законите на страната и Конституцията. Проведено е и общественото му обсъждане. „Гражданите на Смолянска община трябва да знаят, че в Бюджет`21 г. няма увеличение на данъците и таксите, те остават в същия размер, каквито са били и през 2020 г.“, посочи той.

Кметът Мелемов прие и няколко предложения от съветници, които да бъдат включени към първоначалното предложение. Съветничката Виолета Бояджиева предложи за гробищните паркове да се прехвърлят 60 хиляди лв. от разходите за командировки. Съветникът Стефан Сабрутев предложи да се отделят 100 хил.лв. за подпорна стена и мост в с.Кошница, както и да се увеличи сумата за детски площадки с още една – тази, която ще се изгради до параклиса „Св.Йоан“ в Долно Райково. Валентин Кюлхански направи предложение от името на отсъстващия съветник Коста Начев да се осигурят средства за ремонтни дейности на третия етаж на  старото училище в Устово. 

Съветниците гласуваха и предложението на съветника Иван Френкев, който предложи да се отделят по 10 хил.лв. за стипендии на медицински сестри, които да се ангажират след завършването си 5 години да работят в Смолян.

Общинският съвет отхвърли предложението на Милен Журналов в капиталовия списък за ремонт на пътища като с приоритет да се включат селата Белев дол, Кутела, Черешова река и др.

След гласуването и приемането на бюджета съветниците от ДПС излезнаха с декларация, в която посочват, че с бюджета се толерира централната градска част за сметка на кварталите и малките населени места и още, че бюджетът е в ущърб на гражданите. Кметът Мелемов посочи, че с предвидените средства в бюджета ще се направи по нещо приоритетно за всяко населено място в общината.

Съветникът Екатерина Гаджева коментира, че това е бюджет на единението и това, което се случи на днешното заседание е революция в Общинския съвет.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I