Родопчанин отива да търгува в Ксанти и никога повече не се завръща у дома. Следите му се губят, остават историите на съседи, липсва във всякакви архиви и… след 101 години ще бъде обявен за мъртъв.

Това поискаха роднини на мъжа от Смолян повече от век след изчезването му. Те заведоха иск в Районния съд в областния град. В него настояват да бъде издаден смъртен акт на родопчанина, за да може да се уредят имуществени отношения, свързани с наследствени имоти.

Мъжът бил бакърджия, ходил в Ксанти, за да търгува…

„От баща ми знам за този човек, защото не се е върнал в Устово, по Гръцко е станало нещо. Като всички по това време, които са ходили там, се е занимавал с бакърджийство, с търговия. Чувала съм, и се е приказвало, знам, че е заклан и не се е върнал, заклан е в Гърция. Ходили са в Ксанти да търгуват. Пролетта на май месец е било на 1920 г., когато е починал“, разказа по спомени на своите роднини една от свидетелките по време на съдебното заседание.

Друга пък разкри, по разкази на близки, че трупът му никога не е бил открит. От мъка и немотия пък по-късно съпругата му се самоубива.

Разследване установява, че и никакви архиви не се пазят в Ксанти-цялата документация била изгорена по време на Втората световна война.

Наследници на  изчезналия смолянчанин поискаха чрез адвокатите си мъжът да бъде обявен за мъртъв, а смъртният акт да е издаден с дата 9 май 1920 година.

Предстои магистратите в Смолян да се произнесат по иска.

Това не е първи подобен случай в региона. Момчилградчанин бе обявен за мъртъв 60 години след като бе осъден на… смърт чрез разстрел! Уникалното дело бе заведено в съда в родопския град от брата на мъжа, изчезнал безследно през септември 1960 година. Нито едно ведомство в страната, нито пък роднини на момчилградчанина знаят нещо за съдбата му през всички тези десетилетия.


Мъжът отбивал военната си служба в Момчилград. Редникът обаче решава да избяга зад граница заедно с още един войник. Двамата напускат казармата и прекосяват нелегално границата с Гърция на 19 септември 1960-а година. Никога повече не се чува нищо за тях.

Момчилградчанинът е осъден задочно от Пловдивски военен съд на смърт чрез разстрел. В нито един архив обаче няма данни присъдата да е изпълнена.

Родителите на беглеца пък умират съответно през 1978-ма и 1981-ва година. Единствен жив роднина се оказва братът на мъжа. 60 години след бягството през границата, той входира иск в съда в Момчилград, с който настоява брат му да бъде обявен за мъртъв след като десетилетия за него няма никакви данни.

Магистратите в Момчилград обявиха за дата на смъртта 19 септември 1960 година. Денят, в който редникът бяга от поделението и влиза нелегално в Гърция, по онова време натовска държава и „идеологически враг“ на комунистическа България.

На снимките: 

-Картичка от Ксанти, преди 1940 година

-Поделението в Момчилград в наши дни

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I