Батка, защо ще блъскаш във фитнеса, като после няма да си покажеш баниците в 33?

Кифло, за к'во са ти новите дрешки от мола, прически и грим, като няма да се тагнеш с тях от Мегами? Чичко, защо ще я каниш на театър, като после няма къде да я напиеш?

Та тия, които работите по молове, фитнеси и театри, замислете се дали трябва да сте на митинг. Таксиметровите шофьори, и на вас ви падна работата, нали? Цветари, как сте, никой не празнува, шивачи, дали ще има балове? И нека хората помислят, колко навързани са всички отрасли и колко семейства гладуват, докато кръчмите, баровете и дискотеките не работят.

Този пост в края на януари тази година предизвика доста коментари в социалната мрежа от браншовите организации. Този пост подканяше собствениците на заведения да се включат в протеста тогава. Те питаха още:Ресторантите в хотелите работят, а извън тях – не. Защо? Отговор така и не получиха.

 

„Дано отворят, че да се видим“

 

Освен на бизнеса заведенията липсват и на нас, които ги посещаваме, за да се срещнем с приятел, да проведем делова среща, да поканим любимия си човек на вечеря, да отпразнуваме рождения ден на детето си и много други поводи. Преди студовете тази седмица имаше слънчеви дни и Старият център в Смолян беше пълен с хора. Майки бяха извели децата си да си играят на детската площадка. Всички пейки бяха заети от хора, които държаха в ръката си кафе от кафе-машина. Повечето си говориха колко щеше да е хубаво, ако работят в момента знакови смолянски заведения на центъра, където преди пандемията можеше да си седнеш навън, да си пиеш кафе. А се чуваше и репликата – то в Смолян много хора имало… Тъжно е, когато вървейки по Стария център на града тези заведения са пусти и празни. Вече често ще чуете хората да казват - дано отворят, че да се видим.

 

Печалби за едни, въпреки мерките

 

От тази ситуация печелят ресторантите към хотелите. В един виден за града ни ще видите много смолянчани, които, ако дойде проверка от РЗИ, ще кажат, че са гости на хотела или пък, че техен приятел от друг град е тук и са дошли да го видят.

От финансова гледна точка може би и доста заведения няма да отворят врати на 1-ви март. Трябва сериозна подготовка на обектите, които дълго време са били затворени. Това отваряне е и много скъпо. Персоналът ми вече се е преориентирал на други места. Много ми е тъжно, но приключих с тази дейност, коментира с болка предприемач в ресторантския бизнес.

30% от заведенията у нас няма да отворят врати на 1 март, сочат данните на Сдружението на заведенията в България. Причината-масови фалити заради пандемията. Ресторантьори пък изразиха притесненията си, че заради наближаващата трета вълна, и това отваряне може да бъде отложено. Така, че все още има неяснота дали и на 1 март заведенията ще работят.

 


Не медицински, икономически и политически проблем

 

Проблемът с това, че нашите обекти не са отворени, не е медицински, той е икономически и политически. Ако беше медицински, нямаше да бъдат отворени ресторантите на хотелите, които работят по абсолютно същия начин, по който работехме ние, преди да ни затворят, т. е. заведенията извън хотелите, категорични са от бранша. „Проблемът е, че в момента има отпуснати европейски средства за компенсации и помощи на персонала, като те не могат да бъдат използвани за големи обекти, например молове, обясни председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

Има и собственици, които са доволни от мерките, с които ги компенсира правителството по време на двата локдауна. Масово са се възползвали персонал и собственици с безлихвените кредити от Българската банка за развитие. При първия локдаун сумата беше до 4500 лв., а при втория се увеличи до 6900. Хубавото е, че който е получил първата сума може да кандидатства пак и за останалата до 6900 лв.  Мерките 60/40 и 80/20 са се ползвали от работещите.

 

Пандемията съкруши малките магазини

 


Освен заведенията, пандемията засегна и малките магазини за дрехи. Само по главната улица на Смолян ще видите, че обекти, които повече от 20 години не са преустановявали работа, сега са хлопнали кепенците, а табели информират „Дава се под наем. Онлайн продажбите вече са предпочитани от смолянчани. Първо, защото разнообразието е голямо и второ, защото могат да се намерят по-евтини стоки. „Ако  ботуши в смолянските магазини са между 35-50 лв., за тази сума и с доставката онлайн може да си купите два чифта. И с дрехите е така. Доста дами обединяват поръчките си с приятелки и колежки. По този начин ползват промоции и доставката им излиза по левче, дори и по-малко.

Отвориха фитнесите, сега ще чакаме и заведенията от първи март. Спорно е дали ще се напълнят обаче, защото и преди пандемията, освен на празник, в друго време в Смолян трудно можеше да се види препълнена с хора кръчма.     

Все пак да не забравяме, че всяко едно подобно място носи освен всичко и разпускане от сивото ежедневие, стрес, негативни емоции.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-Празно заведение

-Дълги години бяха магазини, вече се продават или отдават под наем. Главната на Смолян, желаещи няма

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I