В деня на св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков отслужи празнична  св. божествена Литургия в храм „Св. Неделя“  в смолянския  квартал Райково. По време на богослужението по традиция той освети десетки буркани с мед, специално донесени от богомолците, за да го ползват цяла година вкъщи за телесно и душевно здраве. В Литургията участваха иподякон Емил и хористите към храма с диригент  Росица Казалиева.

Присъстващите имаха благодатта да се докоснат до съхраняваната в църквата частица от мощите на св. Харалампий, която бе изнесена за поклонение  от олтара в центъра на храма заедно с иконата му, украсени с живи цветя. На празничното богослужение освен освещаването на меда бяха осветени  петохлебие и принесените за здраве пити и хляб.

Св. Харалампий  се почита от нашия народ  заради молитвеното му застъпничество пред Бога за болни и  страдащи, а също и  като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед. Иконом Запрян Шиков припомни житието и мъченическия подвиг на свети великомъченик Харалампий Чудотворец, живял през II век в Магнезия, Мала Азия, като го нарече неустрашим Христов войн и бърз наш помощник от небето.

Той бил епископ в гр. Магнезия, Тесалия. В епохата на жестоки гонения срещу християните  се прославил като верен Христов застъпник, ревностен разпространител на Божието слово. Проповядвал истината, че който се покланя на идоли,  предава душата си на смърт. По нареждане на император Септимий Север (196-210 г.) бил подложен на изтезания и осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде - да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове. След тая молитва  предал душата си на Бог, преди палачът да спусне меча върху него. Пострадал в 198 година на 113-годишна възраст заради вярата си в Христа.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимка: Презвитера Таня Шикова

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I