„Обиколихме и се срещнахме лично с хората в десетки населени места в Смолянска област. Целта беше да отговорим на въпросите им, защото усетихме тяхното желание да знаят повече за това, какво предлагат като алтернатива новите формации, каквато е нашата. За разлика от всички партии, ние не бяхме сред хората, за да обещаваме, а да ги питаме за техните проблеми. Целият ни екип, абсолютно всички, сме родени тук или живеем в региона – в Бостина, Левочево, Момчиловци, Девин, Старцево. Младежите, които ни помагат са от Настан, Любча, Борино“.

Това заяви след предизборна обиколка в над сто населени места в региона водачът на листата на „Има такъв народ“ в Смолян Александър Вълчев – отговорен сценарист от екипа на Слави Трифонов. Той бе придружаван от останалите кандидати за народни представители на партията- Асен Кехайов, Йордан Фотев, Моника Карамитева и Пламен Красимиров. Заедно с тях бе и екип от млади хора-доброволци. Привърженици на „Има такъв народ“ пък опънаха огромен транспарант на входа на Чепеларе.

Убедихме се, че в Смолянска област проблемите са същите, каквито в цялата страна – бедността, безработицата, некачественото здравеопазване и образование, бюрокрацията, липсата на справедливост, липсата на перспектива за младите, които бягат в чужбина. В Бръщен, например, над половината хора са в чужбина. И най-вече младите. Техните родители и дядовци ни увериха, че децата им искат да се приберат тук, стига да има как да изкарват честно и почтено хляба си.

В едно от селата се срещнахме с най-големия производител на картофи от региона, който се е отказал, защото се подиграват с неговия труд и изкупуват продукцията му на безценица“, посочи Александър Вълчев.

Видяхме се и говорихме с хора, работещи в дърводобива, които работят изключително тежка работа за жълти стотинки, но които са добре информирани колко точно дървесина се добива в нашия край. Както и с това къде се плащат най-големите бонуси в министерството – за чиновници и хора, които едно дърво не са отсекли.

Срещнахме хора, които са се отказали от традиционни за региона ни поминъци – тютюна или брането на гъби, с които преди време са градили цели къщи или са отглеждали и учели децата си, защото им се е налагало да се молят за милостта на прекупвачи. Говорихме с инициативни и предприемчиви родопчани, на които е омръзнало да им искат подкупи или да им пречат чрез бюрокрация да работят честно. Разбрахме, че не се цени кой какъв човек е и колко е кадърен, а „на кого си човек”.


Не липсваха и забавно-тъжни моменти, когато към групичката ни се приближаваха хора да питат даваме ли пари и като разберат, че не даваме, си тръгваха разочаровани, даже обидени.

Като голям успех и победа над страха считаме това, че разбрахме имената на всички местни дерибеи! Повярвайте ни – всички хора ги знаят. И вече не се страхуват да казват имената им.

Ужасяващо е, че продължават да разделят и насъскват един срещу друг народа – дори кръвни братя се мразят, защото са от различни партии. Разделят хората по религия, на „наши” и „ваши”. Но постепенно всички разбират, че така ги манипулират на принципа „разделяй и владей” и че има как да живеем добре заедно, така както е било преди.

Най-трудно ни е да преодолеем апатията и примирението, което е обхванало хората, особено по малките населени места. След като вече 30 години се повтарят едни и същи обещания, които никой след това не изпълнява, е съвсем нормално хората да подхождат с недоверие. Но с много разговори и разясняване, всички накрая разбират, че нещо трябва да се направи, иначе страната ни ще затъва все повече. И че това зависи от всеки един. Всеки един глас е решаващ. Иначе купеният вот, вотът на зависимите, вотът на уплашените отново ще победят и на другия ден след изборите ще се събудим пак в същата проядена от корупция и несправедливост държава.

Най-голямата надежда идва от духа на младите хора, които идват да си сътрудничат с нас. Те са само и единствено доброволци, жертват от свободното си време, от грижата си за семейството, отделят собствени средства и въпреки всички трудности са изцяло отдадени на идеята за по-добро бъдеще за тях и децата им. С такива хора няма как това да не се случи! Просто трябва малко да им повярваме. И да им помогнем!“, заяви Александър Вълчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I