Премиерът Бойко Борисов е на посещение в НАО „Рожен“ в Смолянско, става ясно от видео в официалния му профил във фейсбук.

Той е придружаван от вицепремиера Марияна Николова, министъра на образованието Красимир Вълчев, здравният министър проф. Костадин Ангелов и водача на листата на ГЕРБ в Смолян д-р Даниела Дариткова.

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" отбеляза 40-годишен юбилей.

Присъстващите благодариха на Борисов и на министър Красимир Вълчев за помощите през последните 2-3 години, тъй като допреди това не са срещали разбиране и не са получавали средства. "Имаме нов генератор, нов автомобил и машини, с които да си поддържаме пътищата. Започнахме и ремонт на сградите, защото всичко беше пред разруха. Вече получихме от вас сумите и преди година, и сега. За нас тези средства са спасение, защото преди нямахме никаква помощ. Така спасяваме не само обсерваторията, но и кадрите, които работят тук", казаха те.

Министър Вълчев припомни, че цяло лято идват на обучения и деца от България и Европа на лагери.

Борисов попита какво се случва с радиотелескопа, за който също правителството помага. "Миналата година никой не вярваше, че от 8-те за цяла Европа супер компютри, единият ще е за България. В момента се доставят агрегати, машини. Така, че съм оптимист за тези технологии, както и обсерваторията", уточни премиерът, а учените му благодариха, че са помогнали и за осигуряване на оптичен кабел, какъвто вече има.

Между 14-15 000 туристи имаме като посещения и това е добър поток за научно звено, което да привлича толкова туристи.

Марияна Николова заяви, че от 1 май ще бъде открит летния туристически сезон. Мерките ще бъдат утвърдени още утре за целия сезон, за да има предвидимост. "Искаме по-рано откриване на сезона, за да имаме възможност за по-добро планиране и прогнозируемост", уточни вицепремиерът и министър на туризма.

"Идната седмица предстои да се вземе решение и по отношение на ваксинационния сертификат", припомни тя.

Проф. Ангелов пък каза, че в Смолянско има по-ниска заболеваемост и няма натиск от пациенти към болницата.

"За туристическия сезон е осигурим сигурни зелени коридори и ще има предвидимост на мерките. Общоевропейска политика е участието на страната ни в т.нар. зелен електронен сертификат за пътуване. Той гарантира, че туристът или е ваксиниран, или има антитела, или отрицателен писиар тест. Така ще има сигурност и за бранша, и за туристите", каза Ангелов.

„За Смолян и областта водният цикъл – 90 млн. лв., 100 млн. лв. за пътища. Отделно: санирани сгради, училища, детски градини. Язовир „Пловдивци“ за 48 млн. лв. е построен. Това, което обещахме, всеки момент ще стане: Рудозем-Ксанти, за да може гърците да идват да гледат обсерваторията. Това е обмен на туристи. Обмен на бизнес“, каза още министър-председателят.

24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I