Песен на Мадона коства 300 лева разход на Министерството на културата. Причината-акт по Закона за авторското право.

Служители на министерството извършили проверка на снек-бар в Чепеларе. Там установили, че звучат песни на известни изпълнители по включен телевизионен канал. Собствениците обаче не плащали за правата. Единствен на работа бил сервитьор. Заведението се озвучавало от топ звездата Мадона, прозвучала и песен на друга изпълнителка. Проверяващите наложили акт в размер на 2000 лева. Не били представени договори, въз основа на които е придобито правото за използване чрез публично изпълнение на звукозаписи в стопанисвания обект.

След обжалване обаче, съдът в Чепеларе отмени акта. Магистратите сметнаха, че случаят е маловажен-целта на закона е била постигната с факта на извършената проверка и съставяне на акт. Собствениците пък предприели необходимите действия да приведат осъществяваната дейност в съответствие с изискванията на нормативната уредба.

Наказателното постановление бе отменено, а Министерството на културата трябва да заплати на санкционираното дружеството разноските по делото в размер на 300 лева.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I