Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол, България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19, продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

„Нашата програма, нашата тактика и нашите лекари и инспектори от Регионалните здравни инспекции вършат огромна работа при осигурения нормален живот за хората в България“, отбеляза премиерът Борисов. Министър-председателят изтъкна, че в повечето европейски държави ограниченията във връзка с COVID-19 са изключително строги, а показателите за заболеваемостта – лоши. „Тъй като има много псевдоексперти, които дават пример с Унгария, Гърция или Сърбия, нека припомним, че мерките там са тотален локдаун – затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите например в Унгария са три пъти по-лоши, отколкото в България“, посочи Бойко Борисов.

Министър-председателят акцентира, че страната ни е поръчала много повече от нужното количество ваксини, необходими за населението ни. Борисов подчерта, че скоро у нас ще пристигнат количества и от четвърта одобрена за ЕС ваксина, от която очакваме 2 милиона дози.

В хода на съвещанието премиерът разпореди на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му. „Не бива заради COVID-заболяване, болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс между осигуряването на грижите“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира премиера, че имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по Националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, щом Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) излезе със становище за пълната й безопасност.

Ангелов бе категоричен, че натискът върху лечебните заведения е контролиран. „Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област“, допълни здравният министър. По времето на работното съвещание министър Ангелов докладва, че в страната има всички необходими предпазни средства, дезинфектанти, консумативи и лекарства за справяне с COVID-19.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I