Общо 91,3 млн. евро преки чуждестранни инвестиции

886 евро на човек излизат преките чуждестранни инвестиции в област Смолян в рамките на година, ако са разпределени на глава от населението. Чужденци пък са закупили имоти на обща стойност 5 500 000 евро.

Това установи анализ на 24smolian.com на база последните данни на Националната статистика.

Преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Смолян към края на 2019-та възлизат на 91.3 млн. евро, сочат окончателно обработените данни от страна на НСИ. Те са с 0,7 на сто повече спрямо предходната година.

Най-голяма е стойността на чуждестранните инвестиции в промишлеността - 83.3 млн. евро, които формират 91.3% от общия обем на инвестициите, като относителният им дял се увеличава с 0.6 пункта в рамките на година.

На второ място пък се оказва закупуването на недвижими имоти от страна на чужденци. Следващ по обем на направените чужди инвестиции е отрасъл „Операции с недвижими имоти“ - 5.5 млн. евро, или относителен дял от 6.0%, който се увеличава с 1.3 пункта в сравнение с предходната година. В сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“ преките чуждестранни инвестиции са 1.5 млн. евро, а относителният им дял намалява с 1.4 пункта в рамките на година.

Най-голям дял от направените чуждестранни инвестиции в областта има община Девин - с 31.6 млн. евро, или 34.6% от всички инвестиции в областта. Следват община Смолян с 29.3 млн. евро, или 32.1% и община Чепеларе с 19.0 млн. евро, или 20.8% от инвестициите в областта.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I