„В момента разполагаме с легла за болни с ковид. От 10 в интензивния сектор 9 са заети. Добрата новина е, че повечето са само на кислородна маска, което увеличава шанса им да оздравеят“, обяви изпълняващият длъжността директор на Смолянската болница д-р Емилия Апостолова. Тя се обърна с призив към хората: „ Не стойте вкъщи. Не се самолекувайте. Ако се почувствате зле, потърсете общо практикуващия лекар. Търсете нашата помощ. Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона“. Д-р Апостолова съобщи, че една немалка част от хората по-късно постъпват в болницата. През почивните дни натискът върху Спешно отделение е бил много голям. Мястото на амбулаторните прегледи не е за Спешно отделение. Затова се предприемат мерки според състоянието на пациентите да бъдат насочвани към Неотложния кабинет или към джипито си.

Областният кризисен щаб взе решения, които ще бъдат изпратени до здравния министър за одобрение. От днес се спират плановите операции и плановия прием във всички болници от Смолянска област. Учениците от 1 до 12 клас да продължат електронното си обучение на 1 и 2 април, след това излизат във ваканция. Учениците от 12 клас да продължат да се  обучават онлайн от 1 до 7 април, защото те излизат във ваканция от 8 до 11 април.  За отваряне на  детските градини ще се чака заповедта на здравния министър.

Областният оперативен щаб ще излезе с писмо до общопрактикуващите лекари в областта с апел да спазват нормативната база, защото има оплаквания, че някои от тях не поемат на 100 процента грижите за пациентите си.      

Д-р Апостолова призова, ако има желаещи доброволци, то те да се включат в помощ на медицинския персонал. Изпълняващият длъжността областен управител Адриан Петров пък помоли тези, които имат желание и възможности, да се включат с хранителни продукти или средства, за да продължи инициативата на Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство да се приготвя храна за медиците. Продуктите са на изчерпване. 

24smolian.com    

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I