УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На 3 март се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Преди 143 години в историята на България тази дата става синоним на святата дума Свобода.

Трети март 1878 г. отбелязва възкресението на един народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Затова нека на този ден се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата на книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане.

Да отдадем заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли . На 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерала и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.

В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци, участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев–Комитата и Никола Данков от Райково.

Трети март е ден на преклонение вдъхновение. Дълъг е пътят, по който върви съвременна България. Преодоляваме не една трудност. Но нека да вземем от историята огъня, а не пепелта. Българският огън са Свободата и Левски, отец Паисий и Буквите, 3 март и Суверенитетът.

Честит национален празник, уважаеми съграждани!

В Деня на българската свобода отново да пожелаем с цяло сърце: ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

 

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЛАСТ СМОЛЯН,

Днес, 143 години след постигане на идеала Свободна България, нека отдадем почит към предците ни, които страдаха и се опълчваха на османското подтисничество, проливаха кръвта си, за да съхранят рода ни и да възстановят Българската държава през 1878 година! Нека чрез делата си потвърждаваме значимостта на саможертвата им, без която нямаше да имаме своя Родина!

Нашият народ е преодолял много предизвикателства в историята си, благодарение на силния дух, стремежа си към обединение и просвещение! Уверен съм, че ние носим в себе си добродетелите на нашите деди, съхранили сме народните ценности, на които да се уповаваме в трудни времена! Пандемията ни изправи пред редица нови и непознати изпитания, но щом българщината устоя петвековно иго и не се сломи, то и сега с търпение, със солидарност помежду ни, ще запазим живота и здравето на нацията си! От нас зависи с колко усилия ще преминем през тази здравна криза и колко дълго ще се възстановяваме от последствията, които тя нанесе върху духовното и икономическото ни развитие!

В навечерието на 3-ти март – Националния празник на България, приемете моите поздравления и пожелания за здраве и благоденствие!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

НЕДЯЛКО СЛАВОВ,     

Областен управител на област Смолян                                                             


Уважаеми жители и гости на община Мадан,

За мен е чест да Ви поздравя с Националния празник на Република България – Трети март!

Днес, след 143 години, няма как да не се върнем назад в онзи 3 март, когато в малкото градче Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували началото на завръщането на България в голямото европейско семейство!

Началото на Третата българска държава с народ, изпълнен с вяра и оптимизъм за бъдещето.

Поклон пред саможертвата на героите и нека винаги помним делата им, защото свободата е най-висшата ценност за всеки човек и всяко общество.

И с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.

Честит Национален празник!

С уважение,

Фахри Молайсенов

Кмет на Община Мадан


Уважаеми жители на област Смолян

Приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България - 3 март!

На този ден преди 143 години започна завръщането на България сред суверенните европейски страни. Започна сплотяването около националните идеали, което помогна на българския народ да се пребори след това за съединението и за независимостта си.

Днес свеждаме глави пред подвизите на героите, пожертвали живота си за свободата, пред паметта на знайни и незнайни родолюбиви българи. Тяхната саможертва не бе напразна, защото те се бориха и сбъднаха мечтите на поколения преди тях и проправиха път към свободата, която имаме до днес.

От нас зависи да предадем на децата си заветите на апостолите, революционери и възрожденци! Да възпитаме у тях гордост от това, че са потомци на героично минало и доблестни граждани на Родината! Да продължим достойното дело на нашите предци и да оставим единна и силна България на нашите деца!

Честит празник!

Д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, народни представители от ПП ГЕРБ

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I