На Благовещение /Благовец/ Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена с висше от св. Архангел Гавриил.  С отговора Й: “Ето рабинята Господня…“ се осъществява Божията любов да изпрати Своя Син за спасението на човечеството, Тя става „небесната стъбла, по която слиза Бог на земята“.

На 25 март в чест на това велико събитие с  благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай архиерейската  празнична  света Литургия  в храм „Св. Неделя“ в смолянския  квартал „Райково“ възглави  Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион.

Като на всеки празник в църквата и днес богомолците имаха възможност и радост да станат съпричастни на благодатното литургично последование за възхвала и благодарност към Бог за великата Му милост. Възпоменаването на това радостно за всички събитие се съпровождаше с библейски четива, много молитви и признателност. Епископ Висарион, заедно със свещениците,  освети принесените петохлебия, жито, вино и елей, прочетени бяха стотици имена за здраве и благополучие. Тези, които са постили и направили предварително изповед, получиха св. Причастие.

Негово Преосвещенство архиерейският наместник  припомни на  присъстващите в храма смисъла на празника. Днес, каза той, е началото на нашето спасение и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: „Радвай се, Благословена, чрез Която се обновява всяко творение; радвай се, Препрославена, чрез Която се спасява целият свят. Радвай се, Богоизбрана Отроковице, Пренепорочна Дево! Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!“.

Той поздрави  имениците и пожела здраве и мир в семействата им. 

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимка: Презвитера Таня Шикова

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I