Противно на всички конспиративни теории, смолянчани проявиха желание да си поставят ваксина. По данни на Здравната инспекция общият брой ваксинирани до 21 февруари е 1587 лица. От тях през периода 15-21 февруари – 863, с първа доза-763, с втора доза-100, а с две дози ваксинираните са 345. Само в рамките на първия ден от „зеления коридор“ се имунизираха 150 човека. Напливът беше много голям, коментираха здравните специалисти.

Вероятно инстинктът за самосъхранение се оказа по-силен от всякакви теории, които ошашавиха хората.

 

„Бил Гейтс е на ход“

 

Появиха се и шеговити постове във фейсбук. „Ваксинирах се и се чипирах, Бил Гейтс е на ход“.

„Имах високо кръвно и първия път ме върнаха от ваксинация. След това ми се обадиха и отидох. Сега ваксинират с Астра Зенека. Първият ден след ваксината усетих главоболие, хрема и имах температура, но всичко беше за кратко и на третия ден се почувствах добре. Радвам се, че предприех тази стъпка, правя го за собствения си живот и на хората около мен. По-късно ще ми поставят втората доза. Вярвам на лекарите и в ефективността на ваксината“, споделя защо се е ваксинирал 36-годишен смолянчанин. 

 

Нетърпеливците

 

„Радвам се, че премахнаха поетапното ваксиниране и вече всеки може да го направи. Това беше пълна глупост-да караш и убеждаваш хора да се имунизират, а те да не искат. В същото време други с нетърпение чакат да им поставят ваксината. И аз се имунизирах, имам болна майка, едва я опазих досега и реших да се ваксинирам заради нея и заради мен. Ваксините са одобрени, не ми се четат антиваксърски глупости. Целият свят се ваксинира. Така ще се чувствам спокойна. Всеки трезвомислещ  човек трябва да го направи“, споделя мнението си 54-годишна смолянчанка.

„Все от нещо ще се мре.

Всички ваксини имат странични ефекти, а ако се разболем от ковид може и да умрем. По-добре е да се вземат превантивни мерки. Живеем в 21 век и се начетох на глупости, че щели да ни следят с тая ваксина. Те и сега със смартфоните знаят всичко за нас. Забелязали ли сте, че ако отидете в друг град веднага на мобилния телефон ви излиза каква е температурата и времето в този град. Ако харесате нещо във фейсбук, подобни брандове, с такова съдържание, ви заливат ню фийда. Така, че ние доброволно сме дали съгласие и за данните си, и за местоположението ни. Все пак ваксината ни дава някаква свобода – да не се заразим с опасния вирус, или по-леко да го изкараме, да можем да пътуваме и да работим в чужбина. Сега усетихме какво е когато ни липсва свободата да пътуваме, общуваме, да отидем в заведение и такива дребни неща от живота, които са ни важни“, коментира 29-годишен мъж избора си да си постави ваксина.

 

Година с „чували, трупове, смърт“ и сега…

 

Много е странно как за няколко месеца хората коренно промениха мнението си за ваксините и напливът на желаещите да се имунизират се увеличава. Родопчани видяха спасение в имунизацията. А може би всичко е заради ефекта от цяла година стрес и постоянно заливаща ги информация за „смърт, трупове, чували“?!

„Хората поставяха конкретни питания относно ваксината, интересуваха се най-вече от противопоказанията. Бях приятно изненадан, че имаше доста желаещи, въпреки че не бяха се записали предварително. Работейки в интензивното отделение, виждам как при някои хора сме безсилни да се справим със заболяването, затова призовавам всички да подхождат отговорно, като се ваксинират при удобен за тях момент. Това е грижа както за тях самите, така и за техните близки, приятели, колеги“, коментира и д-р Красимир Събев, който се включи в “зеления коридор” срещу COVID-19 и консултираше желаещите да се ваксинират.

Доста мнения ще чуете и от смолянчани, които чакат руската ваксина, за да се имунизират. По думите им руснаците са православен народ и няма нищо да поставят във ваксината, което да ни чипира или зомбира.

Масово обаче хора, които са го прекарали, не бързат с имунизацията. Такива съвети получават и от джипитата си, и от други специалисти-имунолози.  Според смолянчани преди ваксина трябва да се правят антигенни тестове, за да се види дали човек се е срещал с вируса или пък в момента е положителен.          

 

„Не е необходимо да се имунизират хора,

 

които са прекарали заболяването – ей така "за всеки случай". Антителата не са факторът, който определя нашия имунитет срещу този вирус. Те не са нещото, което ни предпазва във времето. Липсата на антитела не значи, че нямаме имунитет и ще се разболеем, както и наличието на титър не значи, че сме абсолютно защитени. Това, което е важно за нашето здраве, е да успеем да генерираме в имунната ни система едни изключително високо профилирани Т-клетки, които в бъдеще да ни осигурят т.нар. "паметов имунитет". Те са факторът, който би ни предпазил, и от тяхното наличие зависи колко е дълъг този имунитет. Т-клетъчният имунитет, който е многопрофилен, разпознава вируса в неговата цялост. Проблемът е, че той няма как да се направи лесно, нито е евтино. Няма как това да бъде масов скрининг тест“.  Това мнение изрази проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Противниците на ваксинацията обаче продължават да поддържат тезите си срещу нея. Те са категорични, че след време ще се появи ефект от нея. Буден родопчанин сподели, че ако нещо се появи в социалните мрежи срещу ваксините и жертвите й, веднага изчезва от фейсбук, за да не четат хората. Ирански духовник пък предупреди да не се ваксинират мъжете, защото ще станели гейове.

Такива са настроенията на този етап относно ваксинацията. Тя не е задължителна, всеки може да направи избора си. А всякаквите теории „за“ и „против“ ще продължават. В крайна сметка всеки прави сам избора си.  

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимката:

-Търпение преди реда за ваксина


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I