Тръгнал от малкия родопски град, завършил във Великобритания образованието си, обиколил цяла Европа, а България през неговите очи бе видяна от… 3 000 000 души.

Толкова гледания събра само за няколко часа в Instagram видео на неделинеца Кристофър Русев. Клипът разкрива красотата на България през различните сезони, превръщайки се в една от най-успешните реклами на страната ни по света.

Автор е младият фотограф Кристофър Русев, който се завръща в България, за да се развива и твори в нея и за нея. Клипът започва с едно от любимите на автора видеа от язовир Кърджали, запечатвайки перфектен момент - рано сутрин след дъжд, миг преди слънцето да се покаже, когато облаците се разотиват и мъглата застава там, където фотографът не си е и мечтал да бъде, пише actualno.com.

Всичко е като по-сценарий. След като заснема видеото с телефона си, оставя всякаква техника настрана и се наслаждава на може би най-приятното сутрешно кафе, което е пил някога. Останалите места във видеото са от Мальовица, яз. Батак, Смолян, яз. Голям Беглик, Широка лъка, Пампорово, кулата Снежанка, язовир „Въча“, планинския проход Печинко и Каварна. „Идеята за това видео дойде доста спонтанно. Видях подобно видео за Нова Зеландия и то имаше близо 2 млн. гледания, не бях попадал на такова клипче за България и тъй като имам достатъчно заснет материал, реших да го направя като реклама на страната. Сглобих го за 10-15 минути и го пуснах. Още първия ден имаше около 10 000 гледания, което за мен беше супер и после ден след това започна да трупа популярност. В момента вече има около 2.8 млн. гледания. Изобщо не съм очаквал да предизвика такъв интерес, но ми стана много приятно“, признава Кристофър Русев в „Студио Актуално“. Мария Бакалова, Ивет Лалова и Димитър Кузманов бяха сред първите българи, споделили видеото в своите профили в социалните мрежи и спомогнали за бързото му разпространение. „На мен ми става приятно, когато всеки човек го споделя, няма значение дали е известен или не. Самият факт, че с подобно съдържание може да се достигне до толкова много хора, които дори не подозират за моето съществуване, това само затвърждава колко могъща може да бъде силата на социалните мрежи“, казва Кристофър.


Историята му започва от родното Неделино и продължава в Манчестър, където завършва висшето си образование със специалност „Мултимедия и интернет технологии“. Междувременно той открива вдъхновение в снимането и му се отдава напълно. „Програмирането не ми доставяше достатъчно удоволствие и търсех нещо, което да компенсира, намерих го във фотографията. Завърших в Англия като последната година, пак много спонтанно, си купих първата камера и започнах за снимам улично изкуство. После започнах да пътувам, да посещавам нови места и да експериментирам с различни видове фотография. Гледах уроци в интернет, учех се как да обработвам, как да композирам кадрите и така съм до сега. За 6 години осъзнах, че природната фотография е нещото, което наистина ме удовлетворява и ми харесва да правя. Но интересното е, че и до ден днешен програмирането ми помага, защото аз си правя всичко по сайта сам, така че виждам ползите от образованието, просто знаех, че няма да го работя. От самото начало знаех, че не е моето и, че трябва да намеря какво ми доставя удоволствие и да преследвам мечтите си", допълва фотографът. За 10-те години извън България, Крис обикаля почти цяла Европа – Англия, Испания, Шотландия, Ирландия, Норвегия, Франция, Германия и екзотичната Исландия, която има специално място в неговото сърце. „Исландия е не само мястото, където най-много бих желал да се върна, но искам да го направя традиция, поне веднъж годишно да бъда там. Исландия се намира много на север и е страна, която през зимата почти няма ден, а през лятото е ден почти 24 часа и искам да я усетя в цялата й прелест и зимата, и лятото. Когато бях там, беше ноември месец, видях северните сияния, водопади, вулкани, черни плажове, просто страната предлага страшно много на посетителите си. Тя е като филмов сет, всичко е наредено все едно от екип, работил неуморно дни наред, за да може като застанеш там снимката да стане перфектна, поне за мен е такова усещането“, казва Кристофър.

След като посещава най-желаните за един фотограф дестинации в Европа започва все по-често да се връща в България и през обектива си да открива красивата й страна - онази, за която му се иска по-често да се говори. „Прекарах малко под 10 години в Англия и винаги съм знаел, че ще се върна и ще живея в България, но се случи доста по-рано и отново спонтанно. Преди пандемията трябваше да се прибера, прекарах няколко месеца тук, като мислех, че всичко ще се върне по старому и ще се върна в Англия. Да, ама не. Започнах много да обикалям из България и се чувствах много на място, така реших, че е дошъл правилният момент да си остана за постоянно“, споделя родопчанинът.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I