С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник  епископ Висарион отслужи на Велики Четвъртък в  смолянския храма „Света Неделя“ света Василиева Литургия. С него съслужи иконом Запрян Шиков от храма, помощници бяха иподяконите Марин, Илия, Емил и певци от храма.

Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион в словото си изясни пред присъстващите в храма защо са силни и благодатни духовните преживявания на тази Литургия: „Боголюбиви отци, обични в Христа Господа братя и сестри!  В този свят ден – Велики четвъртък, честваме три велики събития: Измиването на нозете на апостолите от Христос; Тайната вечеря, или установяването на Тайнството свето Причастие; Молитвата в Гетсиманската градина и залавянето на Господа. Умиването на нозете на апостолите ни показва непостижимата за нашето окаяно духовно състояние тайна на смирението Господне. Господ идва на света, за да умие всички хора от тинята на греха, а Той, самата съвършена Чистота, няма нужда от умиване.     Безкрайна е любовта и изумително е Божието смирение на Тайната вечеря! Светото Причастие посява тленното ни тяло семето на възкресението, то е подготовка за вечния живот, „лек за безсмъртие”, според  думите на светите отци, защото Господ ни уверява: „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден”.  На Твоята Тайна Вечеря, Сине Божий, днес за причастник ме приеми…По неизказаното твое милосърдие, Христе Боже, помилуй нас! Амин!

Архиерейско наместничество – Смолян

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I