В смолянския храм „Св. Неделя“ епископ Висарион възглави светата божествена Литургия на Лазарова събота с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Богомолците в храма станаха съпричастни на евангелските четива, песнопенията и молитвите в служението, които  призовават за силна вяра в Спасителя на света. При възкресяването на Лазар Иисус Христос разкрива своята сила като Бог и Господ ,  че е Източник на живот. Още преди кръстните Си страдания показал, че е Победител на смъртта. В Новия завет се посочва, че Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус възкресил на четвъртия ден след погребението му. Според преданието свети Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Църквата го слави така: „Лазар - медоносна капка от божията премъдрост! Лазар - извор на духовна благодат! Лазар - мил любимец на Христа! Лазар - пръв предобраз на възкресението на Христа на третия ден!“

Епископ Васирион произнесе слово, в което подчерта:  „Велика е радостта на днешния празничен ден. Честваме възкресението на праведния Лазар. Това чудо трябва да убеди древните юдеи, че Иисус Христос ще възкръсне. А нас това чудо ни убеждава във всеобщото възкресение на мъртвите.  Днес ние съзираме триумфиращата Божествена сила на Спасителя, чийто глас извика мъртвия към живот: „Лазаре, излез!“  Честваме победата над смъртта, Господнята победа над лукавия.   В лицето на Лазар всички ние сме призовани да се съживим от греховния сън, да станем и да се покаем, та да можем да посрещнем Възкресението Христово изправени в очакване на нашия Спасител, който ще възкреси умъртвените ни от грехове и страсти души.

Братя и сестри, да не чакаме края на времената, но да вярваме, че „всеки, който живее и вярва в Мене /Христа/, няма да умре вовеки /Йоан 11:26/. Амин!“

Владиката честити празника на всички и преподаде  Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!

Архиерейско наместничество – Смолян

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I