В РИК Смолян са постъпили жалби от застъпници, пълномощници на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ и наблюдатели, с които се правят оплаквания, че в СИК № 1 - гр.Чепеларе, СИК №19 – село Старцево, СИК №20 - Смолян, СИК №21 – село Старцево, СИК №22 – Смолян, СИК №03 – Смолян,  СИК №32 – Смолян, СИК №28 – Смолян, съответните избирателни комисии не са отразили в графа „Забележки“ в Избирателния списък, че гласоподавателите са упражнили правото си на глас чрез специализирани устройства за машинно гласуване, се посочва в прессъобщение от Районната избирателна комисия.

Въз основа на гореизложеното и след извършена служебна справка в „Методически указания по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. при гласуване с хартиени бюлетини и специализирани устройства за машинно гласуване“, РИК Смолян установи, че в същите не се съдържа изрично изискване за подобни действия към секционните избирателни комисии, но подобни задължения произтичат от нормата на чл. 268, ал. 5, изречение второ от Изборния кодекс, според която:

„Чл. 268. (5) (Изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.) След пускане на разписката в кутията избирателят връща смарткартата, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението. В графа "Забележки" на избирателния списък се записва, че избирателят е гласувал машинно.“

Водена от гореизложеното Районна избирателна комисия намира за необходимо да укаже на всички Секционно избирателни комисии на територията на област Смолян да записват в графа "Забележки" на избирателния списък, че избирателят е гласувал машинно.

Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 268, ал. 5, изречение второ от Изборния кодекс, РИК – Смолян

Указва на всички Секционно избирателни комисии на територията на област Смолян да записват в графа „Забележки“ на избирателния списък, че избирателите упражнили правото си на глас чрез специализирани устройства за машинно гласуване - са гласували машинно, посочват от РИК.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I