Бог гони първите хора на Изток от Рая. Това означава ли, че Раят е на Запад? Или пък, че трябва да тръгнеш на Изток, за да станеш истински човек?

Много въпроси.

Факти - слънцето изгрява от Изток и залязва на Запад.

Раждане и смърт. Може би прераждане.

Джон Стайнбек има един забележителен роман с това заглавие. Връх в творчеството. Не печели с него обаче Нобеловата награда. Дават я другаде. По разни си там техни причини, вероятно и политически. Реваншират му се с доста по-слабия „За мишките и хората“.

Политика.

Майната й.

„Тимшел“. Това е думата, около която се гради „На Изток от Рая“. Староеврейска, взаимствана от Библията. Историята за братоубийството. За Каин и Авел. Как се превежда? Дали Бог е казал „трябва“ или „можеш“. Много важно. Дали е „заповядал“ единият да убие другия и как е разбрано. Едното посочва предопределеност в човешкото битие. Тоест, Бог казва и човекът върши. Което означава - зад всяко убийство стои Бог. Или пък - „можеш“. Тоест - свободната воля. Можеш да избереш пътя си. Дали да направиш това или онова. Дали за добро или не.

Именно тук е разликата между животните и хората. Този избор извисява човек до Бог. Изборът! 

Може да си най-лошия или най-добрия, или по средата. Ти решаваш.

Животните действат по инстинкт, но хората имат божественото право на избор.

Дали ще убиеш или подадеш ръка.

Ти решаваш!

Така, че Ти, и само Ти, ще патиш за постъпките си.

В момента, когато човек го разбере, ще възвиси себе си…


***

Защо пишем това: едно убийство в началото на седмицата; озъбени хора едни към други от години; общество в тягостно съществуване. 

Изборът не е само по избори. Той е всекидневен. И всичко зависи от него.

Никой не може да ви заповяда, дори „великият партиен лидер“, защото отговорността за постъпките е само и единствено ваша…

От 24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I