Изборите са практика на чистата демокрация. За България, за Смолян вотът на 4 април ще се запомни с това, че трябваше да бъде организиран и проведен в една нетипична досега обстановка. Пандемията беляза изборите с известни ограничения при провеждане на агитации и срещи с избирателите. Прогнозираната ниска избирателна активност от всичко това обаче не се състоя. Гласуването отмина, емоциите около резултатите утихнаха, и идва ред на анализите, какво всъщност се случи на 4 април, какво каза суверенът и какво показват резултатите от вота. С грешките и отчетените загуби нека се занимават партийните щабове и онези, които редят изборните листи. Реалността от тях потвърди една стара сентенция -тръгнат ли народ и свлачище спиране няма. Наблюдаваната висока активност в деня на изборите превърна Смолян и областта в едни от най-активните в държавата.

Освен с медицинското измерение тези избори ще бъдат запомнени и с доста политически емоции, някои от тях нажежени до код червено. Малко преди започване кампанията, БСП Смолян смени своя областен лидер, въстана срещу водача на листата и стартира кампанията без типичното си единение. Писма, гневни позиции, изявления заваляха като мартенски сняг и белязаха старта на кампанията за столетницата. Всъщност тя и така приключи, в деня след изборите, социалните мрежи отново се превърнаха в арена на взаимни обвинения. Резултатът-БСП Смолян калкулира загуба от 9359 гласа, това е разликата в гласовете получени на вота в неделя и резултатът на партията през 2017 година. БСП Смолян ще има депутат само защото резултатът им сега по случайност е по-голям от остатъка на партията, получила най-голям брой гласове.

Партията с най-добър резултат от 4 април се оказа ГЕРБ, със своите  15 571 гласа от вота тя е първа политическа сила в региона. Но и при нея се наблюдава тенденция за сериозен отлив, който трябва да стане причина за много задълбочен и сериозен  размисъл за щаба на партията в Смолян. Участието във властта по принцип изхабява и носи негатив за участниците, но когато следващия път от ГЕРБ в Смолян седнат да подреждат партийната си листа, е добре да огледат всеки един от кандидатите с необходимата задълбоченост. За никого не е тайна, че малко преди официалния старт на отминала кампания листата на ГЕРБ за избори 2021 бе преподредена. Преференциите реално отчетоха това като грешка и 5945 гласа сериозен дефицит на доверие.

ДПС прояви гъвкавост в подредбата на листата си. Заложи на етническо разнообразие в нея и не смени водача си от 2017 година, показа ръст от 609 гласа, но и там има върху какво да се замислят в бъдеще.

„Има такъв народ“,  макар и нова политическата формация, се превърна във феномен - изненада на тези избори. Кандидатите-млади и местни, буквално взривиха планината със своя ентусиазъм. И макар неопитни политически и в апаратните игри за овладяване на избирателя, те успяха да стигнат до всеки жител в планината. Не остана кътче, което да не усети тяхното присъствие, не остана родопчанин, който да не сподели тревогите си с тях. Родопчани припознаха децата си като носители на надежда и фактор, на който да заложат доверието си. 8504 спечелени гласа ги превръщат в реалните победите на тези избори.

За останалите партии и коалиции изборите бяха на олимпийски принцип. Анализи там едва ли се правят. Една и съща грешка се повтаря на всеки вот. Рекордно много мераклии, а съществуването на някои като идеи и послания се свежда единствено до имената в листите. Самата незаинтересованост на избирателите към тях представлява всъщност достатъчно добре завършен анализ по темата.

Стела Братанова

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I