В село Широка лъка бе отслужено Maлĸo пoвeчepиe c цeлия Бoгopoдичeн ĸaнoн и aĸaтиcт,  възглaвено от  apxиepeйcĸия  нaмecтниĸ на Смолянска духовна околия eпиcĸoп Bиcapиoн.

В дните на Великия пост Богородичният акатист – това прекрасно хвалебно песнопение в чест на Божията Майка, се изпълнява в петъците на пет седмици с призив: „О, възпявана Майко, която си родила най-святото от всички светии Слово! Като приемаш сегашното приношение, избави от всяка напаст и изтръгни от бъдещата мъка всички, които ти викат: Алилуия!“

Тази вечер в стародавния храм в Широка лъка бе изпълнен целият акатист в присъствието на богомолци от енорията и гости за празника от съседни села и Смолян. В центъра на храма бе изложена украсена иконата на Св. Богородица за поклонение и благодарности.

В края на богослужебното последование  към всички в храма с отечески слова се обърна Негово Преосвещенство епископ Висарион: „Боголюбиви отци, обични в Христа Господа братя и сестри! С умиление, радост и надежда изпълват душите ни всички Богородични празници. Отново в тази петъчна вечер на петата седмица от Великият пост ние в тържественост и трогателност застанахме с трепет и молитвено преклонение пред светата икона на Божията Майка. Възторжено в богослужба  принесохме на Пресвета Богородица акатистни хвалебни песнопения. Църквата прославя Света Богородица, защото тя е пример за радостта, която и ние трябва да имаме. Тя е упованието и надеждата ни. Възлюбени, нека да се доверим на Пресвета Богородица и на нейните майчински молитви.  Всичкото си упование на Тебе възлагаме, Майко Божия, запази ни под твоя покров. Амин! Преподавам  ви Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай!“

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимка: Георги Гаджев

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I