На българските социолози, самодоволно развили се до звено в услуга на властта, избирателят много вяра не бива да има.

За 30 години демокрация следва да отчетем, че на изборите на 4 април българите гласуваха без да са получили коректна информация. Това не беше информираният избор на българския избирател, а неговото упражняване на правото на вот, въпреки хоровото облъчване, че партията на Слави Трифонов потъва и вече е на 4-то място, че заради ковид страха ще отбележим рекорд по пасивност и рекордно добър резултат за ГЕРБ, и куп още прогнози, които не се сбъднаха.

Затова винаги имайте едно на ум, когато става дума за българска социология.

 

Ако социолозите не заблуждават, че партия ГЕРБ е първа политическа сила и в момента, то още в първите часове след края на изборния 11 юли Бойко Борисов ще начертае следващия кабинет… без негово присъствие. И с патерица на ГЕРБ, и без националисти в 46-ото Народно събрание (НС), положението е: Бойко Борисов никога повече няма да бъде министър-председател!

 

Вариант 1:  Мечтата на Борисов.

Ако събралите се от зор Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Валери Симеонов похарчат толкова много пари, че да прескочат бариерата от 4 %, то пред Бойко Борисов ще има хоризонт, макар и доста мъглив, за съставяне на правителство. ГЕРБ и формациите на тримата изброени ниско рейтингови политици могат да имат сбор около 90 народни представители. Умишлено не прикачваме СДС към ГЕРБ, защото от тази формация е останало само едно трибуквие и нищо повече. Не използваме и изрази от рода на „патриотичен вот“ за тримата изброени, защото други сили стоят много по-патриотично в момента.

Кой от прогнозираните участници в 46-ото НС би ударил рамо на Бойко Борисов за мечтата му да види 121 депутати, подкрепящи едно правителство на ГЕРБ? Разбира се, ДПС. Но, разбира се, с категоричното условие – само и единствено „непартиен експертен кабинет“. Сиреч, без Борисов.

И разбира се, че Борисов ще приеме тази прегръдка зад завесата, защото служебното правителство на президента Румен Радев ще му стъжни и лятото, и изборната есен. А ГЕРБ яваш-яваш ще се насочи към битието си на 2-ра сила, 3-та,  4-та, 5-та…

Доколко вариант 1 може да добие реални парламентарни и правителствени измерения? Трудна аритметика. Би било голяма изненада. Ако търсим футболния еквивалент – с уморени играчи няма как да се случи сензацията.

Шансове - 10 %.

 

Вариант 2: Коалицията на Слави вече има между 100 и 110 депутати и върви към съставяне на правителство.

Резултатът от изборите на 11 юли ще повтори този от вота на 4 април и в новото Народно събрание ще влязат същите 6 партии, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Да, участниците може и да са същите, но процентите са различни.

Това е третото проучване от 4 април насам. Всички дават първо място на Борисов. Най-актуалните нагласи сочат 23,8% подкрепа за ГЕРБ, но „Коалицията на Слави“ ще има изборен резултат от 36,7%. Това е най-важното за последното социологическо проучване. Припомняме, че на парламентарните избори общо „протестърските партии“ - „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, постигнаха 31,83%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 23.8% от гласовете на хората, с около 3 процента спад. За "Има такъв народ" биха гласували 20.9 на сто, с над 3 процента повече от 4 април. БСП са трети с 18 процента, "Демократична България" с 11.4, ДПС с 10.5 и "Изправи се! Мутри вън!" с 4.4. Коалицията между ВМРО, НФСБ и "Воля" все още е под 4-те процента.

Моментните резултати вещаят между 105 и 110 народни представители за „Коалицията на Слави“. Дали ще увеличат изборния си сбор, зависи от подреждането на листите на трите формации, от самата предизборна кампания и от разкритията на служебното правителство за това, което са правели Бойко Борисов и подчинени през последните 10 години.

Вариантът „Слави Трифонов или посочен от него премиер“ би бил постижим и без мнозинство, но тогава трябва да се разчита на подкрепа от БСП или ДПС. От „Демократична България“ категорично не искат видими или невидими сделки с ДПС. По-вероятно е парламентарно калкулиране с депутати на „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и БСП.

Че то и в момента в служебното правителство на президента Радев са експерти и съветници от 4-те формации!

Шансът за вариант 2 е над 60%.


Вариант 3: Избори 2 в 1 наесен.

Дали ще има правителство на протестърските партии през юли или август, или животът на служебния кабинет ще бъде продължен с още 3-4 месеца, това зависи първо от стратегията на президента Радев, а после от конфигурацията в 46-ото НС. В крайна сметка, човекът с най-високия процент на доверие у нас вече контролира изпълнителната власт. И сутрин може да се шегува с този от огледалото: Знам какво ще се случи след 11 юли! Ти какво мислиш?

Колко са процентите за вариант 3 - президентски и парламентарни избори в едно,... зависи само от президента. 

от 24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I