Тържествено беше отбелязан в Смолян 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът  започна с химна на братята „Върви, народе възродени”.

„Поздравявам Ви с най-българския празник – 24 май. На този ден честваме светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело. Прекланяме се пред словото, пред мъдростта и вековната сила на славянската писменост. Изразяваме уважението си към знанието, към постиженията на науката и културата. 24 май е празник на всички българи, където и да се намират по света, тъй като всички ние сме носители на посланието на Светите братя Кирил и Методий“, посочи в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов. 

Той каза, че всяко ново поколение добавя своя принос в очертаната от нашите първоучители духовна територия, за да се надгражда знанието, да се обогатява българската национална култура.


„Днес е светъл празник и за българското училище, което ни дарява със знания и мъдрост. Поздравявам учителите и учените, творците на изкуството и културата, всички, които творят с талант и интелект – хората на духа, на мисълта и на свободното слово“,  подчерта още в приветствието  си кметът на Смолян.

Дейците на образованието, науката и културата бяха поздравени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и началника на РУО Мария Семерджиева.

След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2021 г., които Мелемов връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Най-голямото отличие „Почетен гражданин на Смолян“, с което беше удостоен посмъртно Васил Игнатов, беше връчено на дъщеря му Десислава Игнатова.

Отличия получиха и класираните в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“.

В празничната програмата  участваха талантливите деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общинския духов оркестър и др.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I