Почти всеки в новото служебно правителство, излъчено от президента Румен Радев, иска да бъде възприеман като експерт. И почти всеки има право.

Почти зад всеки наднича някоя партия – има ги и протестърските формации, има ги „десните“, тук е БСП, даже ДПС.

Някои разчитат най-вече на експертизата си, за други водещото е „какво мисли шефът за мен".

Възможно е това правителство да се окаже по-добро от предишното (засега тези министри излъчват повече респект от онези), колкото и кратък живот да има.

А това колко живот ще има и дали някои министри няма да останат да служат и в следващото редовно правителство, зависи от две аритметични уравнения, през призмата на политическите сметки.

1.Ще постигнат ли формациите, с които президентът Радев е в добър диалог – видим и невидим, 120 + депутати на изборите на 11 юли? Или в парламента ще влязат обединени и онези формации, които крепяха Бойко Борисов, и барабар с още една партия, склонна на експертна коалиция с ГЕРБ, ще имат сбор „120 и отгоре“;

2.Ще излязат ли и сметките на Румен Радев за есента, когато са президентските избори, да ги спечели още на първия тур. Но да е сигурен, че ще е победител, а не да се осланя на търкалящите се в пространството прогнози на провалилите се на последните избори български социолози.

Това са двете уравнения, заради които в служебния кабинет леко се доляват краските на коалиционност, на генерална репетиция за редовен експертен кабинет с широко представителство, ако щете и с добавката „за ускорено догонващо развитие“.

Нещо, което смело можем да прогнозираме още днес е, че служебното правителство на Стефан Янев ще остави диря, за разлика от скучните временни кабинети на Огнян Герджиков и особено на проспалия месеците екип на Георги Близнашки.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I