Едни ЦИК-аджии се надпреварват да обясняват ползи и вреди от машинното гласуване. Гости в някакво телевизионно студио, едно от многото, добило вече печална слава с програмирано участие на всякакви в графата „удобни“ словоизлиятели.

Та, говорят си ЦИК-аджиите как един машинен глас излизал 55 лева, а една хартиена бюлетина ни струвала около 80 стотинки. Нещо математиката и природознанието им е от различно измерение, но нейсе. Хората са на щат нейде си, обяснимо.

Знаете какво е чудото в нощта на изборите-как оцеляват хиляди членове на секции, помъкнали чували, гладни, недоспани, висящи из читалища и коридори като при изтърпяване на наказание „обществено полезен труд“.

Знаете какъв огромен процент от хартиените бюлетини се оказват недействителни. Знаете и как това може да се получи и защо наскачаха като ужилени някои заради въвеждане на видеонаблюдение при броенето.

Е, с машините тези проблеми ще се решат. Ама хакери имало! Айде бе, що за хакер ще хакне машинка без интернет?! Някакъв токаджийски хакер.

Хипертонията от машинния вот става все по-обяснима.

В последните около 15 години хартиената бюлетина ни донесе външен дълг от 30 милиарда евро, изчезнали незнайно къде и как милиарди за ремонти на язовири, „електронно правителство“, тръби и какво ли още не. При такава калкулация, съчинените 55 лева на „машинен глас“ звучат нелепо.

За три десетилетия сте се нагледали на всякакви политици със стъкмени биографии. Откровено дори фалшифицирани. Такива ще има винаги. Поне да ограничим фалшификациите на вота. И в случая не машината е опасна и плашеща. А май резултатите…

24smolian.com

 

Машинното гласуване се извършва паралелно, с контролно ръчно броене, като след подаване на своя машинен глас, гласоподавателя получава разпечатан фиш, потвърждаващ начина по който е гласувал. Този контролен фиш се пуска в урната за паралелно преброяване. След приключване на изборния ден резултатите от електронното преброяване се засичат с контролните резултати от паралелното ръчно преброяване.

Този метод има следните предимства пред обикновеното гласуване с бюлетини.

1.Методът предполага по бърза процедура на гласуване и броене на резултатите;

2.Намалява ролята на субективния фактор – изборната комисия, като тя не може да манипулира резултата;

3.Премахва възможността за манипулиран (платен) вот;

4.Изключва възможността за недействителен вот;

5.Не се печатат предварително бюлетини.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I