150-годишен юбилей  отбелязва днес на храмовия си празник църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград. Богослуженията за годишнината са  възглавени от архиерейския наместник епископ Висарион, с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Църквата „Свети вмчк Георги Победоносец“ е построена през 1871 г. Осветена на 23 юли 1872 г. от пловдивския митрополит Панарет и дякон Максим. През годините църквата е съхранила не само молитвения живот и почит към Бог, а и историята и паметта на родопчани.

 „Тук повече от век и половина Св. Георги стои и се моли, бди над целия град и се моли за всички жители в този град и за тази  околност. По онова време 1871 г. знаем как са се строили храмове -трудно. Във време на робство, с фермани , с много спънки , но   Слава Богу доброто намерение и поведение на християните тук и благоизволението  на империята по онова време е успяла да позволи да се постои този храм въпреки, че в Златоград имаме и по-стар храм-„Св. Богородица“, вкопаният храм, който е строен още по-назад във времето-1834 г. Та този храм вече е израз и предтекст на идващата свобода, защото не е вкопан, позволили са да има купол, защото назад във времето тези  неща не са били позволявани от властта“, посочи отец Виктор Христев.

 


„Аз определено се чувствам много свързан с храма, щастлив и доволен от това, че молитвено мога да споделя неговия празник с новия свещеник, който продължи традицията на свещенослужителите в Златоград да съхраняват храма не само като място за молитва , а като дом за всеки християнин златоградчани“, посочи златоградчанинът Асен Черешаров.

В навечерието на Гергьовден бе отслужена празнична Вечерня с Петохлебие, след което в родопския град се проведе литийно шествие  с иконата на Св. Георги Победоносец.

На Гергьовден Негово Преосвещенство епископ Висарион ще възглави Възскресната празнична Утреня, а по-късно – архиерейската света божествена Литургия.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I