Наближават предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат 11 юли. Страстите от предишните отшумяха. А сега като, че ли родопчани не са още в предизборна треска. Изчакват и наблюдават действията на служебното правителство.  Нищо чудно да има изненади по отношение на изборната активност, която наблюдавахме на 4 април, над 52 процента от имащите право на глас отидоха до урните. И сега хората избягват много да коментират на принципа на поговорката:  „Страх лозе пази“. Може и да  е затишие пред буря.

Родопчани си мълчат, не коментират много,

но със сигурност отново голяма част от тях ще отидат до урните. Такова поведение те показаха и на 4 април, както и на доста избори за местна власт, парламентарни и президентски. Поради страх или от нещо друго хората не са особено словоохотливи относно намеренията и възгледите си публично, а предпочитат да направят това като гласуват. Още е рано и не са ясни кандидатите за депутати, които ще се борят за народната любов.

Едно може би стана ясно от предишните избори на 4 април, а то е че не може да се вярва много на коментарите и статусите в социалната мрежа. И че няма никакво значение по какъв начин се води предизборната кампания. Всеки, който симпатизира на дадена партия я подкрепя с лайкове и коментари, трудно е с постове да привлечеш нови симпатизанти или такива, които не са решили дали ще гласуват за даден кандидат.

Все пак предстои да видим каква ще е кампания,  когато официално стартира.   

Всеобщо е мнението на родопчани, че конфигурацията в бъдещия парламент пак ще е горе-долу същата и пак няма да се състави правителство.

Хората не вярват, че за три месеца нещо може да се промени.

Повечето са убедени, че наистина ще има избори до дупка. Това пък ще доведе до нестабилност на държавата ни. Някои подкрепят действията на служебното правителство, други са категорични, че само с чистки по върховете ще се занимава и нищо няма да направи съществено за подобряване живота на хората. „Пак никой не говори за доходите в провинцията и ниските заплати. Ако някой от политиците каже -увеличаваме заплатите-ще гласувам за него, независимо от коя партия е. Но те са си добри, взеха си по 10 бона за краткото съществуване на 45-ото Народно събрание и не им дреме за нас. Нищо няма да стане в тая държава, играят си игрите. Всичко е театър“, коментира крайно разочарован смолянчанин.

„Нищо не променят, иначе щяха да ги забранят“

„Какво ме занимавате с избори, те нищо не променят иначе щяха да ги забранят. Мисля, че Марк Твен го беше казал. Едно разбрах за моите 34 години – оправяй се сам, не чакай нищо от държавата. Изкарах ковида и спокойно мога да замина за чужбина да работя. Чакам да ми се обадят и пътувам за Белгия. За няколко месеца изкарвам 20 хиляди лева, вече трета година съм така. Не мога да разбера защо хората разчитат на държавата, а не търсят варианти да живеят по-добре. Не ме вълнува кой ще спечели, приготвям се да пътувам“, споделя мнението си 34-годишният мъж.

„Партиите и политиците няма да ме нахранят.

Заминавам в края на месец май на морето, ще работя. Там ден година храни, както казват възрастните хора. Изобщо няма да се върна да гласувам. От мен нищо не зависи в политиката. От мен зависи да си плащам сметките, заемите, данъците и да работя, за да гледам семейството си. Не се интересувам от политика. Най-много се лъже по време на лов и по избори. Не ме вълнува темата“, коментира 40-годишна жена. Тя обясни, че ще ходи да работи като камериерка в Слънчев бряг, а майка й ще гледа децата за 4 месеца.

„Разбира се, че ще гласувам, за да продължи развитието на Смолян и областта. Всеки е длъжен да гласува и да има позиция, а не после да псува този или онзи кандидат”, категоричен е 52-годишен мъж. Според него хората са интелигентни и ще направят най-правилния избор.


„Сега с машинното гласуване ще е добре, няма да има шашми.

Не е трудно. Използваме електронно банкиране, смартфони, лаптопи, а и на предишните избори на 4 април доста хора предпочетоха машинното гласуване. Аз също гласувах така и пак ще гласувам“, казва 62-годишен мъж.

Други обаче са на мнение, че възрастните хора няма да се справят, а и машинката може да се повреди, все пак е машинка. Според тях и тайната на вота може да стане явна ако има технически проблем. Но независимо от това ще гласуват.

 „Абе, един кандидат-депутат не видях да се вози на автобус, да влезе в магазин да види как хората си броят стотинките за хляб и мляко, да отиде на касите в Пощата, когато се плаща тока, особено зимните месеци и да види лицата на хората в прединфарктно състояние. За тях ние, простолюдието, сме важни само като има избори. Популисти. И да гласувам и да не гласувам, нищо няма да се промени”, гневно коментира  48-годишен мъж.      

„Аз си знам за кой да гласувам, няма нужда никой да ме облъчва, не ме интересуват дебатите и проучванията, които са платени”, споделя мнение по темата 25-годишна млада жена.

Такива са нагласите на хората или на поне част от тях.

Все пак трябва да изчакаме имената на кандидатите за депутати за предстоящите предсрочни парламентарни избори, какви послания ще отправят и какви кампании ще водят.  

А изненади винаги има от страна на избирателите. Тях социологическите агенции и пиарите трудно могат да уловят. Не всичко е така, както изглежда. Затова ще видим какво ще се  случи на 11 юли и дали ще има избори до дупка.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I