Близо 56 000 са вече поставените дози от 4-те вида ваксини в Родопите, при 25 677 жители на областите Кърджали и Смолян имунизационният цикъл е завършил.

Множество пък са запитванията от страна на родители за ваксиниране на деца над 12-годишна възраст. Нито една подобна имунизация обаче не е извършена в региона, установи проверка на „Родопи voice“.

В същото време от Министерството на здравеопазването обявиха, че 89 деца, между 12 и 15 години, в страната вече са били ваксинирани. Това става възможно, след като от Pfizer/BioNTech промениха характеристиката на продукта, а производителят е категоричен-може да се поставя и на подрастващи.

Броят на ваксинираните в двата родопски региона ежедневно варира между 100 и триста души. В същото време обаче, Родопите спокойно могат да обявят дългоочакваното „Корона, чао!“. Заразените към момента съставляват едва 0,04 процента от общото население на двете области, което е около 253 000 души. Или с други думи, към 24 юни на 2280 души има един с коронавирусна инфекция. Общо активните случаи са 111, 45 в Кърджали и 66 в Смолян.

„Епидемията не е приключила. Затихна тази вълна, която започна през пролетта. Очаквам през есента случаите отново да се увеличат. Но не и така драстично, както по време на третата вълна“, коментира ситуацията пред „Родопи voice“ епидемиологът от МБАЛ-Смолян д-р Сергей Сиденко. По думите му това е нормално при всеки вирус-благоприятната среда за разпространение през есенния период. Лекарят е категоричен, че колективният имунитет ще се изгради, когато 70 на сто от нашенци са се ваксинирали или вече са се срещали с вируса.

„Втори ден поред нямаме нито един положителен ПСР в лабораторията. Резултатите са обнадеждаващи. Ковид-19 няма да изчезне напълно, не изключвам обаче възможността той да се превърне в сезонно заболяване, както грипа“, допълни д-р Сиденко.

Епидемиологът посочи и нещо много интересно-от миналия март до момента няма нито един случай на грип в Смолянско. Последните са били в началото на миналия март, от тип Б.

А ковид картината до 24 юни-9466 достигна броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в двата региона от началото на епидемията-4586 са в област Кърджали, 4880 в област Смолян.

Излекуваните към 24 юни в Кърджалийско са 4276, починали са 265 души, сочат данните на Здравната инспекция. Към момента девет с коронавирусна инфекция са хоспитализирани, 36 са на домашно лечение. 304 души са под карантина.

.Излекуваните в Смолянско пък са 4435, починалите са 386. 43 заразени са на домашно лечение, 23-ма са хоспитализирани.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I