Тече кампания за набиране на преброители и анкетьори за предстоящото преброяване в България. Около 30 000 са необходими за цялата страна, обяви в Смолян Цветан Нанов – главен секретар на Националния статистически институт.

„НСИ като държавна агенция изпълнява една национална задача – преброяване на населението и жилищния фонд. Като страна членка, България има задача на всеки десет години да преброи жилищата, населението, условията за живот и бита на населението си. Настоящата година е определена за референтна за преброяване във всички страни членки. Тази година трябваше да се проведе през февруари, но заради пандемията и Ковид мерките, преброяването ще стартира от 7 септември. Ние сме предприели срещи с местните и регионалните власти не само защото има нови областни управители, а и да ги помолим тях и местните власти да ни съдействат, тъй като имаме недостиг на такива хора. Преброяването е важно от него зависи всички следващи политики на всички следващи правителства, които ще се съобразят с това, което отчетем като жилищна наличност, хора, бит и живот. Надявам се, че заедно и този път ще си партнираме, за да направим една моментна снимка на нашата държава“, посочи Нанов.

Общата сума, която ще бъде платена за преброителите, заедно с осигуровките, възлиза на над 15 милиона лева.

Кандидатите, които желаят да се запишат като преброители трябва да имат навършени 18 години, средно образовани, чисто съдебно минало.

За община Смолян са необходими 213, като до момента има набрани 109 души за преброители. До 10-и юни ще се приемат заявления в деловодството на общината.

 „От 7 септември до 17 септември ще се проведе електронното преброяване. Нашата надежда е това да се случи в по-висок процент. Защото за тях ще е доста по-лесно и по-удобно. Преброител няма да влиза в къщата и да им задава въпроси. От системата щ е се генерира електронен код, който може да си го отпечата или да си го запише на хартия. Задължението му ще бъдиу когато дойде преброителят, да му подаде кода“, обясни Цветан Нанов.

Ако хората нямат желание или възможност да се преброят електронно, от 18 септември до 3 октомври, тази дейност ще се извършва от преброител.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I