Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 година, съобщени от Министерството на образованието.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283).

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници.

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I