Предпочитащият мълчанието бивш депутат от ДПС Делян Пеевски реагира бързо на новината, че е включен в черен списък на САЩ.

"Считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон", пише в позицията до медиите Пеевски за попадането му в списъка на санкционираните лица за корупция по линия на закона "Магнитски".

Припомняме, че Държавният департамент забрани на Пеевски и Васил Божков да влизат в САЩ.

Пеевски твърди още, че не е извършил нищо, с което да накърни човешки права, не е държавен служител и не е участвал в корупционни действия, а мотивите, изложени от американските власти, не съдържали нито един верен факт.

Пеевски обявява и че е уведомил адвокатите си в САЩ и че ще предприеме "всички законови действия".

 

Позицията на Пеевски:

 

Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон.

Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада.

 

Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт.

 

Новината: Пеевски и Божков са подкупвали, но кой е подкупвания?

 

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“.

Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, който е известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Българската държавна агенция за технически операции, който беше назначен в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В изявление, качено в раздела „Новини“ на сайта на американското ведомство, се казва, че неговата Служба за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица. Администрацията на САЩ вярва, че корупцията води до деградация на върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции и лишава невинни цивилни от фундаментални човешки права, се казва още в текста. В него се отбеляза, че днешното действие на американското ведомство е най-голямото, насочено срещу корупцията към този момент.

За първи път в историята на програмата за налагане на санкции съгласно американския закон „Магнитски“ в един единствен ден се взимат мерки срещу над 65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България, се акцентира в текста. В него се подчертава, че мярката говори за продължаващите усилия на министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни по последици мерки на онези, които са замесени в корупция и ще работи за защитата на глобалната финансова система от злоупотреби, се казва още в текста. В него се допълва, че САЩ застават до всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават търсенето на отговорност и сметка от корумпирани представители, подкопаващи икономическите функции и демократичните институции на България.

„Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“, констатират американците.

Божков е определен като "български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупвал държавни служители".

"Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители", пише в документа.

Снимка: БНР

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I