Темата за простащината винаги е актуална, но за съжаление си остава само в коментари и възмущения. Един пост в социалните мрежи на смолянчанка за измъкнати цветя в кв. „Устово“ предизвика лавина от реакции, мнения и дискусии.

„Значи толкова съм бясна, че направо място не си намирам. Може ли да се случва това безобразие, свидетел съм колко усилия се положиха да се направят  островчетата на площада в квартала, като се посадиха цветя и беше толкова лицеприятно, когато след три дни неимоверни усилия се получи крайният резултат! А  точно една седмица по-късно заварих тази гледка, направо ме заболя сърцето, защо на някой му пречи красотата, която се създава за всички, защо някой може да посегне на нещо, което се създава с толкова труд и усилия, а после се твърди, че нищо не се прави?!

Че как да се прави, като не заслужавате бе хора!

Научете се първо да цените, да пазите, а после да предявявате каквито и да е претенции към когото и да било! Толкова ме е срам от това, че  някои хора се стремят да правят и хубави неща, а се плюе върху старанията и труда им, без да предполагат други хора, колко нерви и работа се изисква за това“.

„Хората не обичат красивото“, коментира под  поста друга смолянчанка. „Каквито са отвътре, такива са и отвън. Тези, които ценим красивото, сме малко и не можем да накараме останалите да са като нас. Няма ли санкции, няма и ред. Аз от три години се моля на институциите в община Смолян да установят ред и дисциплина, но нито на тях, нито на живеещите им пука. Всеки прави каквото си иска и няма кой да ти подаде едно рамо, защото много от служителите са такива, некадърни, незнаещи, невежи и безвкусни, но заемащи постове-безполезни“, коментира жената.

 

Общинска полиция, още камери, глоби…

Темата за вандалските безобразия пък оформят идеята да се създаде Общинска полиция, да се слагат още камери и да се налагат солени глоби. Разбира се става въпрос и за възпитание, и ценностна система. Смолянчанин споделя, че е станал свидетел как жена скубе току-що засети цветя в района на болницата, но не посмял да й направи забележка, нито да публикува снимка, уплашил се.

Ясно е, че хората повече коментират, но се страхуват да реагират, когато се срещнат лице в лице с простащината.

Едва ли ще помогнат камерите, дори и целият град да се опаше с тях, когато няма  самосъзнание и когато никой нищо не е видял .

В иначе спокойния Смолян човек може да се натъкне на какви ли не гледки, които тотално могат да объркат представите  за възпитание и култура. В същото време в социалните  мрежи  и по кръчмите се плюят упорито всички институции, че не били направили това и това, че било мръсно, имало кучета, кошовете били препълнени, фонтаните били мръсни.

Двойствената природа на нашенци е направо очевадна

Едно говорят пред хората, друго вършат, когато са сами. С една разходка по града веднага се набиват на очи повредените, смачкани или липсващи кошчета за боклук. От тях ставали чудесни саксии или пък да си засадиш на тересата зеленчук. Тези, които са оцелели, са смачкани, защото подпийнали тийнейджъри с ритници демонстрират мъжката си сила. Максимата „ни чул, ни видял”, действа с пълна сила. 

Около контейнерите за боклук е пълно с дивани, гуми, хладилници, печки и какво ли още не. През летния сезон зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, както и голямо количество треви и клони в съдовете за битови отпадъци в Смолян.

Масово в бобрите се изхвърлят отпадъци от керемиди, вар, тухли, парчета фаянс  и др., които увреждат съдовете за смет и затрудняват работата на сметосъбиращите машини, които също търпят аварии от претоварването. Работниците по чистотата също се оплакват от свръхтовар на кофите, като често се налага претъпкани със строителни отпадъци кофи да се вдигат с помощта на багер. Сериозен проблем се очертава и с отпадъците от треви и клони. В някои части на града се изхвърля голямо количество окосена трева и части от дървета. Да не говорим, че в контейнерите има дори оборска тор. Но тук пак важи принципа, аз да си оправя моето, пък друг да му мисли после.

 Хитреците не си дават сметка,

че изхвърляйки  строителни и зелени отпадъци се изпълва обемът на кошовете за смет и по този начин няма място за боклуците от бита. Образуват се минисметища около бобрите и се замърсява околната среда. Там играят и нашите деца, а да не говорим, че имаме претенции и за туристически град. Зимата положението не е по-различно. Металните съдове са пълни с пепел и сгурия. Въпреки надписите и указанията, че в металните кофи трябва да се изсипва само отпадъка от отопление на твърдо гориво,  заедно с пепелта се изсипват и отпадъци от бита. Освен това, до всеки „пепелник” има и съдове за битови отпадъци. Така се създават и условия за пожари.  Вик в пустиня остават призивите да се преустанови тази практика. А и съгласно действащите наредби в община Смолян за неправомерно изхвърляне на отпадъци може да бъде наложена парична глоба.

Никой не подава и подобни сигнали, защото почти всички извършват тази дейност. Други пък приемат за нормално да пълнят с какво ли не кошовете, а после дори и ги палят.

Безразборното изхвърляне на битови и строителни отпадъци по принцип е  забранено

През годините назад Община Смолян, съвместно с почистващата фирма, са разчиствали  десетки нерегламентирани сметища, както и участъци, в които са изхвърлени строителни отпадъци. Няма обаче заловени, няма и наказани.

По този повод в края на месец май т.г., Общинският съвет определи необходимия брой служители, с които да се сключат временни трудови договори за проверки и опазване на околната среда на територията на община Смолян. Предложението беше внесено от кмета Николай Мелемов. За посочената дейност ще бъдат назначени 15 човека на временни трудови договори за период от шест месеца.

На определени улици като ул.“Кокиче“ ще бъде поставено видеонаблюдение, защото се изхвърлят едрогабаритни отпадъци – дивани, печки, хладилници. Това не е битов отпадък, посочиха от администрацията. За установените нарушения ще бъде сигнализирана полицията. Първата задача на назначените служители ще бъде да извършват проверки за опазване на околната среда. Те ще сезират за нарушения и ще уведомяват оторизираните органи в Община Смолян. Оказа се, че служителите от дирекция „Строителство, инфраструктура и екология“ са крайно недостатъчни да извършват проверки и да съставят актове за нарушения. Затова ще бъдат подпомогнати в дейността си.

Да се надяваме, че след като бъдат назначени въпросните хора може и нещо да се промени.

Преди години бяха поставени нови спирки,

но смолянчани не можаха много да им се порадват. Редовно съоръженията освен, че са с изкъртени плоскости, са облепяни с некролози, обяви на фирми за бързи кредити и разни съобщения.

Корените на измъкнатите цветя пък се използват, за да си украсят родопчани вили, къщи или тераси. Тези цветя са на всички, а с кражбата им се нанася щета на бюджета и градът ни губи зеления си облик.    

Всички тези случаи могат да се определят като примитивизъм, простотия и безхаберие, за които плащаме всички. Иначе охотно говорим как е в Европа, където сме и ние. При нас не може да се разчита на гражданско самосъзнание, а само солени глоби могат да спрат тези вандалщини, както и да се показват записи на вандалите от видеокамерите. 

Продължаваме да рушим, да бъдем двойнствени и недоволни, но недоволни само в социалните мрежи. Е, там ще ни видят поне…   

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I