„Излизаме на протестите по места. Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция пред медиите в столицата.

Поводът пък е „нарастващото недоволство в страната във връзка с предложение на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава на практика закриването им“. Става въпрос за 57 районни съдилища, посочи Нинова.

Лидерът на БСП допълни, че става дума освен за географски труднодостъпни региони, но и за изоставащи такива - с много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този начин на практика им се отнема конституционното право на правосъдие. Нинова даде конкретен пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно - в самия административен център, и хората от малките общини ще трябва да пътувам дотам. По думите на Нинова същите са случаите в Кърджали и Видин, също изоставащи региони, които ще останат само с един районен съд.

Според нея това предложение е нескопосано и ненавременно, най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона.

Корнелия Нинова каза още, че хора от БСП се включват в протести в цялата страна с цел да се спре това решение и да се изчака действащ парламент, в който разумно да се обсъди. "Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика - то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива", категорична бе Нинова.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I