За домашното насилие се сещаме, когато се случи непоправимото и има жертва. Иначе знаем, че го има, но си мълчим. Много често казваме: „Те са си семейство, всичко има, ще се оправят“. Сега отново сме провокираме да засегнем тази болезнена тема след като жена уби с нож мъжа, с когото живее на семейна начала.

Родопчанката бе арестувана след полунощ в събота след подаден сигнал за мъртъв мъж в жилище в квартал „Устово“. Смъртта на 51-годишния е настъпила след пробождане с кухненски нож в сърцето. До фаталния инцидент се стига след пореден скандал между двамата, живеещи на семейни начала. Те често се карали след системна употреба на алкохол, разкриват съседи. 46-годишната жена сама подала сигнала към полицията. Алкохолната й проба във фаталната нощ била 2,90 промила…

 

 „Ще те убия, ще те разпоря“.

 Тези и подобни закани за саморазправа са вече обичайни в Смолянско в последните години. Десетки са производствата по член 144 от Наказателния кодекс за заплахи с извършване на престъпление.

Въпреки това, статистическите данни отчитат ниски нива на престъпността в област Смолян – едва 0,8% от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. от населението са 501. 8 престъпления при 998.5 средно за страната, сочи докладът на Окръжната прокуратура за м.г. Според него, в структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления, което се превръща в устойчива тенденция за региона през последните 5 години.

Само преди дни съдът в Смолян наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо жител на областния град за закани за убийство. Деяние, извършено в условия на домашно насилие.

 

„Ти ще бъдеш само моя…“

 Един от най-фрапантните случаи на заплахи пък влезе в архива на съда през миналата година. „Ти ще бъдеш само моя, ако погледнеш друг мъж ще те убия, ще те разпоря от корема до гушата“-тази закана поставя окончателна точка във взаимоотношенията между мъж и жена в Родопите. Странната любов, превърнала се в омраза, влезе в съда в Смолян.

Самотна майка от областния град започнала връзка със свой комшия. Впоследствие ражда още едно дете, което новата й изгора отказал да припознае. Отношенията им се влошили, а жената се опита да сложи край на връзката им. Не така обаче мислил родопчанинът.

Започнал тормоз, заплахи, обиди. Мъжът дори ошамарил дамата на работното й място, пред нейни колеги, което довело до намеса на полицията.

В рамките на часове мъжът звънял 35 пъти по телефона на жената. Той я заплашил, че ще й „разпори корема“, ако погледне друг мъж, обиждал я, а на заплахите свидетелка станала съседка на дамата. На две инстанции магистратите решиха: ревнивият бивш ще трябва да плати 2000 лева обезщетение заради тормоза. Той получи и условна присъда от година затвор. Тя ще влезе в сила, ако мъжът отново престъпи закона в рамките на следващите три години.

 

Тема табу

 Поради спецификата си домашното насилие остава тема табу. Макар официалната статистика да сочи, че всяка пета жена в България е негова жертва, все по-малко са осъдените. Жертвите пък търпят, докато не се случи нещо непоправимо с техния живот. България има приет закон за защита от домашното насилие. Какво е то?  Всеки един акт или опит за физическо насилие. Ако Ви бутат, блъскат или нанасят удари, ритници, плесници; ако се хвърлят по Вас предмети; или се отправят заплахи с оръжие или нараняване с него; ако Ви се налага физическо възпрепятстване да напуснете  дома си; ако ви заключат някъде против волята Ви и др. Домашното насилие може да бъде сексуално, емоционално, икономическо, както и принудителното ограничаване на личната свобода, права и живот. То може да се извършва от съпруг, близък, роднина, човек с когото живеете на семейни начала. Домашно насилие може да се упражнява и върху дете от родител, близък, настойник. То като че ли е най-страшно, защото невръстните не могат сами да потърсят помощ. Извън тези определения зад всяка една съдба стои страх, съсипана психика, ниска самооценка, физическа и психическа болка. Не е задължително само хора с по-нисък образователен ценз да са извършители на това насилие. Често на пръв поглед добре стоящи в обществото, усмихнати и вежливи,  в семейството се оказват насилници.     

Родопчанка, която навреме е напуснала насилника си съпруг, споделя как започва екшъна. Обикновено вечер бившият й вече мъж, вкарва някоя и друга чашка алкохол и започва без повод да се заяжда с нея. Нарича я „свиня”, „ некадърница” и често изсипвал тенджерата с ядене на пода под предлог, че не може да готви и яденето не е вкусно. Обект на агресията ставали чинии, стъклата на вратите, а за високия тон да не говорим. „Мълчах си и не се заяждах с него, за да не ме пребие. Отивах в другата стая и започвах тихичко да плача и треперих. Той идваше и там, и продължаваше да крещи и да ме обижда. Блъскаше вратата. Ако бях му опонирала в същия тон щеше да ме пребие”, разказва жената. „На сутринта все едно, че нищо не се случило, отивахме на работа само мълчахме, а аз не бях на себе си. Колегите ми също ме усещаха“, допълва тя. Детето също става свидетел на обидите и тормоза, които се сипят върху майка му. 

 

Решението

 Жената  много пъти си събирала  багажа и напускала  съпруга си. После, по познат сценарий, той отива и започва да й се моли в името на семейството да се съберат и така тя пак се връща, до следващия път. Жената казва, че дамската й чанта е била в бойна готовност – винаги мобилният телефон зареден, пари за такси. А вечер си е лягала така облечена, че при евентуален скандал да грабне чантата и да се изнесе. Така минали близо четири години, когато жената взела решение  да го напусне завинаги, а и не искала детето да расте в такава среда, в която няма любов между родителите му, а само скандали. „Осъзнавах, че детето ми ще стане агресивно и то така ще се отнася с бъдещата си приятелка и съпруга. Мен ми помогна това, че имах подкрепа  от родителите ми и работа. Но други жени няма как да си го позволят. Беше ми трудно,  но свикнах и осъзнах, че е по-добре да живееш сама, но да си спокойна. Не мисля изобщо да се омъжвам отново“, споделя тя.  

През годините жената е анализирала поведението на мъжа си, не скрива, че и тя е имала своите недостатъци в характера си, но съвсем не е това начина – да мачкаш, обиждаш, стресираш и тормозиш човека до теб.  „Съветвам жените да не търпят, а да напускат такива мъже. Да го направят в името на себе си,  и в името на децата им. Никое човешко същество не заслужава да се държат с него така. Варианти има”,  съветва жената, която не е потърсила юридическа помощ, а сама и с помощта на родителите си се е справила с проблема.

 

Други жени обаче търпят и по-лошо,

 бият ги постоянно и ги унижават. Семейните скандали се водят на висок тон. Но на следващия ден всичко е забравено и виждаш усмивката на жената, която е скастрила половинката си, защото е прекалил с алкохола. „Така са ни учили нашите баби и майки - в името на семейството да търпим всичко, дори и да те поступа мъжа ти”, с охота дават съвети на снахите и внучките си по-възрастните дами в Родопите. За съжаление така са възпитани и повечето жени-да търпят, само и само да имат семейство и да не ги  сочат с пръст. Преди години край смолянско село безработен мъж бутна от скала работещата си жена, защото се е забавила с обяда му. Жената беше потрошена и доста време беше в гипсово корито, но пак се върна при мъжа си. Пак поради страх и срам не се търси помощ от психолог или друго оторизирано лице. Законът срещу домашното насилие е добър, споделят юристи, но все по-малко жертви на това насилие търсят правата си. Докато си задаваме въпроса: „Да избягам ли от теб?”, и търпим всичко това криминалните хроники ще са пълни с пребити, самоубили се жени или такива, които са в психиатрии. А вече имаме случай на жена, която убива мъжа си. Оказва се, че родопската Шушана може да е жертва, но може и да е опасна.

Основен проблем, според психолозите е, че жертвите свикват с насилника и все си мислят, че „нещата ще се оправят“. Но това не е така. Друг проблем е, че много жени не срещат разбиране от близките си и нямат финансовата възможност да напуснат насилника си, а като има и деца става все по-сложно. И в центровете за жертви на домашно насилие не могат да останат задълго.

При всички положения обаче е по-добре навреме да се отървете от врага в леглото ви, защото след поредния скандал и побой може да не оживеете.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I