-Всеки знае какви са проблемите в Родопите, но какви са решенията? Какви са стъпките, каква е програмата, за да се подобри живота на хората в планината?

-Не съм убедена, че всеки знае какви са проблемите на Родопите. Поне не и управляващите допреди няколко месеца. В противен случай е необяснимо защо загърбиха проблемите на хората в планината и ги оставиха да живеят в недоимък и с липса на перспектива. Но аз не се запознавам сега с проблемите на областта, както и останалите от кандидати от листата на БСП. Имаме общински съветници, лекари и юристи. Но все пак, обикаляйки вече месец, и стигайки от областните центрове до най-закътаните места на Родопите виждаме отчаяние, ярост и безсилие в очите на хората. Започвайки от общите проблеми – ниски доходи, безработица, недостойни пенсии, демографски срив, недостъпно здравеопазване.  Няма свързаност между общините, липсва нормална инфраструктура. Всяко населено място има своите конкретни проблеми, които не са решавани от години. БСП предлага конкретни решения в национален план за всеки един човек спрямо неговите нужди и потребности съответно и за регионите, какъвто е нашия . Най –важната задача е бързо и значимо повишаване на доходите, за преизчисляване на пенсиите, реформи в здравеопазването, които да го направят достъпно за всички български граждани, промени в образованието, които гарантират, че всяко българско дете ще може да учи и да се развива ,независимо дали семейството му е бедно или богато, подобряване на качеството на социалните услуги , увеличаване на майчинството, безплатни детски ясли и градини и фискалната децентрализация, която ще гарантира справедливо разпределение на данъците ни. Защото начинът на разпределяне от джипа, на който бяхме свидетели и потърпевши, заобикаляйки закона за бюджета е една от пагубните практики, която се прилагаше години наред.

 

Вижте, хората са забравени от собствената си държава. Това виждаме през последните 12 години. Оборете ме, ако греша.

Родопчанинът днес има нужда от справедливост и по- качествен живот, от това да отглеждат спокойно децата си и да има достойни старини, да има  равен достъп до добри училища и болници, до аптеки и медицински лица  по селата, да има пътища , чиста природа и съхранена гора.

Това предлагаме ние. Мерките в платформата на БСП не са леви, а жизнено необходими.

Мерки и необходими политики за бъдещето, което не искаме да прилича на настоящето.

 

-Какво ви казват родопчани? Какво се чете в очите им?

-Вече казах какво се чете в очите им. По-страшното е, че хората все по-малко вярват в българския народен представите, в българския парламент.  Това е предпоставка за идването на новите месии така, както дойдоха и през 2009. В срещите ми с избирателите е трудно да говоря като политик, а и всъщност и не желая. Политиката загуби човешкото си лице. Лъжите, с които ни заливаха през последните 12 години изличиха всичко, в което хората вярваха.

Връщайки се към въпроса какво се чете в очите на родопчани, аз лично освен болката и безсилието чета и отговорността, която имам пред тях. Но същевременно тя е и моя лична по ред причини.

 


-Загубихме едни 30 години, през които милиони нашенци избягаха, а страната ни бе закотвена на последно място по всичко. Как да наваксаме този период?

-Какво бъдеще може да има младият човек в България, в областта си, в общината си, в селото си. За съжаление водената през последните години политика затвори в чекмеджето си бъдещето на младите хора. Не съм оптимист, че може всички българи в чужбина да се върнат. Задачата, която седи пред нас е да задържим тези, които са останали, а това ще стане чрез конкретни мерки, които да съответстват на възможности, потребности, умения, образование и стремежи за професионално развитие. Сред основните политики на БСП са преференции за млади семейства, за отглеждане на децата им, чиста и достъпна екологична среда, качествено образование и здравеопазване, стабилна икономика и достойно заплащане на труда.  Именно такива политики ще задържат младите хора в България.

 

-Не се ли умориха хората, не загубиха ли съпротивителните си сили, което пък бе добре дошло за т.нар.“задкулисие“?!

-Хората се измориха от политиците и от тази гротеска на българския политически живот, която наблюдавахме през годините н а прехода.  Отвратиха се също да гледат  снимки от спални с пачки и кюлчета злато. Омръзна им да ги лъжат как от ден на ден живеят все по-добре, докато реално от ден на ден ставаха все по-бедни.

За това днес яростта клокочи и за това болшинството българи искат промяна. Не мисля, че „задкулисието“ ще успее във всичките му форми.  Или поне така ми се иска да вярвам.  В крайна сметка няма как да купиш цял един народ.

 

-Вашият личен мотив за влизане в политиката?

-Моят род е от родопското село Славейно. През годините  видях, как това  прекрасно място, дало на България  хайдути, професори, офицери, инженери, учители , отгледало най- много лекари  от всяко друго българско село бавно умира.  Така, както бавно умират градовете и още стотици други  селата в нашата държава. Това може да се промени само, ако управлението на страната се поеме от нови, млади и честни политици. Това са законите на демокрацията – ако искаш живота да се промени, трябва да се научиш да го управляваш.

В личен план за мен това е възможност, но и в по-голяма степен отговорност  да оставя следа от смислени дела и да помогна на хората и на региона си.

 


-Прави впечатление, че БСП залага на все повече млади хора. Това се видя в листите и през април и сега, преди вота през юли. Партията подхожда изпреварващо останалите като заложи на безпрецедентен избор на председател, в който можеха да участват всички членове в страната. Разликата с лидерските партии, в които обичайно кандидатът е само един, е видима. По този начин БСП се отърсва от миналото, а прави ли я партия на бъдещето?

-БСП успя да се промени през последните 5 години.  Днес това  ни дава право и увереност, че може да променим държавата. Лъжа е, че БСП е партия на старите хора. Това се опровергава от листите и от самият състав на партията. Няма нищо по-нормално от това, защото младите сме леви хора.

БСП не се отрича от миналото и гради бъдещето си и това на държавата на здрави основи. В БСП обичаме, уважаваме и се допитваме до по-възрастните хора. Но днес нашата партия е територия на младостта и на промяната на България.

 

-Къде виждате себе си след 20 години?

-Със сигурност не в политиката, защото смятам, че да си народен представител  не е професия. Ще ми се след 20 години да живея в европейска държава, за чието развитие да съм допринесла. И да виждам в Смолян и в другите градове и села на Родопите повече усмихнати хора с вяра в себе си и в бъдещето си. Иска ми се след 20 години отново да съм тук, сред своите приятели .

 

-Кои са думите, които могат да върнат надеждата на отчаян човек, на загубил вяра родопчанин?

-Добрата дума понякога е по-силна от лекарството. Виждам как хората искат някой да ги чуе, да му разкажат за своите болки и беди. Всеки от нас би се почувствал по-добре, когато получи съчувствие и разбиране. Но днес тук, в Родопите са нужни на първо място  действия и конкретни резултати. Хората се наслушаха на  обещания. Времето на празните думите изтече!  А надеждата и вярата ще си ги върнем сами – с работа и с упование в  силата на българския народ. Аз ще  направя всичко по своете сили, за да се върне живота в моята родна планина. Вярвам и знам,  че хората ще ме подкрепят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I