„Има такива хора - автентични! Събирателен образ на добродетелите на родопчанина!“, така описа кандидата за депутат от „Има такъв народ“  Йордан Фотев, смолянчанка, вряла и кипяла в житейските и политически бури. “Всичко у тях е истинско,  и отношението към другите, и семейството им, и работата им, реакциите им по отношение на случващото се край тях“,  допълни тя и без притеснение заяви, че ще гласува с преференция за него, и пак заради него и за партията, чийто кандидат е той - нашият Данчо. Приятелите го ценят, бизнес-партньорите гарантират за неговата етичност, а политическите опоненти уважават-умеел, казват - с внимание изслушва, търпелив и спокоен, което спокойствие внася дори тогава, когато напрежението достигне код „червено“.

Роденият в Смолян преди 42 години Йордан Фотев отбива военна служба в „Гранични войски“, след което напуска Смолян, за да следва в Икономически университет Варна, където придобива академична степен „Магистър“. През всичките години на обучението си паралелно и работи, защото не смята, че един млад мъж трябва да бъде издържан от родителите си… „Аз съм родопчанин, научен съм на труд, на уважение, на ценности неподвластни на време и модерни нрави“, обяснява това свое решение Йордан Фотев. И, защото е възпитан точно на тези непреходни ценности, категорично подчертава - „Щастливо женен съм, имам дъщеричка в първи клас. За мен семейството е фундамент, основата, на която се изгражда личността още от първите думи, от първите стъпки.“

Владее два езика- английски и руски. Развива бизнес в сферата на туризма и недвижимите имоти, опит, който придобива още през студентските си години, и който развива и доказва, че умее. „Всичко, което съм постигнал, съм постигнал с ръцете и ума си. Винаги ще доказвам, че „играта“ в отбор върши чудеса, ако в него са подбрани правилните участници. Същото правило важи и за бизнеса, и за политиката, и при управление на държавата. За мен Родопа планина е райско кътче, което с много любов, реална стратегия за развитие, може и трябва да превърнем в Европейска туристическа дестинация, която да бъде визитна картичка на туризма в България“, сподели преди време Фотев. Влиза в политика, за да промени всичко онова, което е пречка за развитието на родната планина, за да има поминък и достойни доходи за хората живеещи в нея и бъдеще за децата й…

Решихме да изненадаме Йордан Фотев с иновативен подход, избягахме от въпроси, пряко свързани с кампания, политика, малко рисков, но пък целящ да покаже личността, да проникнем в скритите кътчета на душевността на човека Йордан, когото всички с умиление наричат „нашият Данчо.“

 

-Какъв е най-важният избор за един човек?

-Семейството и личната свобода! За мен семейството е в основата на всичко, нещо интимно и специално. За специалните неща човек е обран в думите и показността си, те и затова са специални, свещени и пазени. Изборът да си свободен е велико право! Свободата е еманацията на живота на човек, за нея трябва да се бориш, за свободата да казваш истината, да правиш избора си без натиск и влияние, така както го усещаш. Свободният избор, да направиш нещо днес и сега, за да не съжаляваш един ден, че си пропуснал възможността си!

"Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората..." е казал отдавна един мъдър човек на име Дон Кихот. Темата е обширна, многопластова и дори философска.

 


-Джон Стайнбек има един роман, с който печели Нобел, „За мишките и хората“. Кои са по-опасни хората или животните?

-При животните е водещ инстинкта за оцеляване, но определено по-опасни сме хората! Обичам  и животните, и хората. Сякаш, обаче, само при нас хората се проявява онова грозно чувство – злобата! С войните проведени и водени сега, ние хората сме унищожили най-много представители на собственият си вид. Химическите и биологични оръжия, самолети, автомобили, и още хиляди подобни проектирани и създадени от човек неща, които всъщност убиват. Убиват директно или индиректно. Това е тежката цена, която заплащаме за нашата еволюция! В наше време все по рядко присъстват морала и семейните ценности, без опазване на които де факто сме обречени на гибел. Освен мислещи, ние хората трябва да бъдем и мъдри. Само проявлението на мъдростта може да съхрани човешкия род, да не позволи самоунищожението му.( смее се) Тъжно ли го казах, принципно съм позитивен и вярващ в доброто човек, но май се позамислих по-дълбоко.

 

-Хобито ви е Офроуд! Какво е вашето усещане за необходимостта от промяна на модела на управление в България, когато автомобилът преминава през всякакви очукани пътища и безпътия?

-Всеки има своите бягства от ежедневието, едни ходят на риболов, други на лов, моят „отдушник“ се нарича офроуд. Това е хобито, с което се зареждам и разтоварвам. То ми дава възможност да се срещам с много хора, а те повярвайте са истински приятели и хора творци. Всяка машина, която е създадена от ръцете ни е единствен уникален модел, там серийно производство няма. В тези машини влагаш душа, време, не малко средства. Много хора казват за хобито ни, че това е най-скъпия начин да стигнеш до място, където нямаш никаква работа. Много хора казват, че това граничи с лудост и може би са прави. Това е лудост, с която проявяваш себе си, изразяваш емоциите си и се чувстваш жив и пълен с енергия.

Офроудът в България е пряко свързан с модела на управление на нашата страна. Начело на автомобилния спорт към настоящия момент e Автомобилна Федерация на България (АФБ), управлявана от хора, които са погълнати от собствените си болни амбиции и жаждата за власт и пари. Тъжно, но факт! Същото е положението и в държавата ни. Управляват ни хора, които са загубили връзката с реалността. Хора имащи една цел – да задоволят единствено собствените си потребности. Хора с комплекси, които лекуват с власт, и най-пагубното е, че това се случва, а сметката я плащаме ние, всички ние, аз, вие, един цял народ. Време е за промяна. Време е да осъзнаем, че суверенът има единствен правото да решава, разполага и отнема власт!

 

-Родопите, бъдещето, отговорът?

-Родопите - тук красотата е навсякъде, и в природата, и в хората. Опазването, съхранението и грижата за природата и развитието на туризма трябва да бъдат сред основните приоритети на държавата. Хора тук заслужават достоен живот!

Реших да стана част от политически проект точно заради нея, заради  планината, заради хората и децата и, за нейното бъдеще. В един момент осъзнаваш, че някъде там по върховете на управлението на държавата нещо буксува, не оправдава очакванията ти. Бориш се години, работиш, опитваш се да градиш бизнеси, за да дадеш на хората препитание, за да живеят по-добър живот, но когато се замислиш, осъзнаваш че тъпчеш на едно място! Защото трябва да сменим правилата на играта, която се играе вече повече от 30 години.

Родопчани сме такива хора, нямаме обичай да се вайкаме, не стоим примиренчески в очакване на „Неволята“. Родопчанинът търси начин да реши проблемите си сам, със свои ръце, със своя визия и подготовка за едно по-добро „утре“!

 

-Какво трябва да направи един родопчанин, за да бъде успешен?

-Трудолюбие, упоритост, постоянство и доза шанс – това за мен са ключовете към успеха. Да успяваш и да бъдеш успешен са две различни неща. Човек реалист, самокритичен към себе си  никога не би се нарекъл „успешен“. Той ще вдига летвата още, и още, и ще работи както за себе си, така и за обществото, за народа си, за Родината си!

 

-Три думи с които да опишете себе си.

-Любознателен, трудолюбив, оптимист!

 

-За финал – какво мислите за политиците на нашето време?

-В нормалните държави политици стават хора, които са доказали себе си, като професионалисти. В повечето случаи това са успели хора, които искат да работят за обществото и така е правилно! У нас до сега в политиката влизаха хора, които на друго място не стават за нищо! Време е този модел да бъде променен! Време е за друго!

На 11 юли предстои всички заедно да направим решаващ избор. Избор важен за мен, за вас, за него и за нея. Този избор ще бъде най-важен за нашите наследници- децата. Спрете за момент! Поемете дъх и помислете! Помислете със сърце, с разум и с мисълта, че изграждате едно ново бъдеще!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I